// arthitectural / Concept & Competition / Dom Arquitectura | Two beach houses in Durrat, Saudi Arabia

Dom Arquitectura | Two beach houses in Durrat, Saudi Arabia

Concept & Competition FINAL_06_P

FINAL_08_P

The project consists on two houses for two brothers who wanted to have their private areas but also a common area. The land is situated in front of the Durrat al Arous beach in Saudi Arabia. The climate in this area is extremely hot especially in summer. Whereupon we considered several ideas that could allow the house withstand better these extreme temperatures.

FINAL_07  FINAL_05_P

The terrain has three plots, the main idea, as we had a large area, was attempting to project the two houses on one floor, each would place in one of the side plots, and the central plot would stand the common areas. Another important decision was to cover most of the central area so that would generate a large open space, protected from solar radiation. In this space area placed a barbecue area, a bar, an outside dining and an outside living area.

\Pablo-pcdom arquitectura_Proyectos93_durrat2gráfica93_AL

Later we begin to locate some courtyards, indoor and outdoor, covered by slats, that not only help us to distribute the spaces, they also create a natural ventilation and cooling stays, thanks to the plants and water sheets.

FINAL_02_P  FINAL_04_P  FINAL_03_P

A white ribbon runs around the front of the house and courtyards, the rest of the facade and the flooring, is projected as a clear natural stone, so both materials will mitigate heat absorbed.
The cover poses with aluminum slats that protect it from direct sunlight and prevent a source of constant heat radiation into the interior of the housing, reducing the energy consumption of air conditioners and comfort of homes increases .

In front of both houses raises the open spaces, to enjoy the garden, the beach, the pool and the sun in the tempered days.

Location: Durrat, Saudi Arabia
Architect: Dom Arquitectura | Pablo Serrano Elorduy
Interior Designer: Blanca Elorduy
Collaborator: Carlota de Gispert
3d images: Vimworks
Area: 797 sq m
 
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more