// arthitectural / Architecture / Dominique Coulon et associés | Library in Anzin

Dominique Coulon et associés | Library in Anzin

Architecture Ext01 vue ge¦üne¦ürale

The building reveals its preciousness at first sight.  Its pure, sophisticated geometry situates it as a public building.  The deliberate areas of transparency reveal its content.  The reading rooms present the building to the town in the manner of an invitation.  The multimedia library is covered with large white veils that reflect the light.

The building asserts it lightness, like an origami.  The successive folds and flaps repeat this image.  It is white, almost immaterial, like the mere projection of a concept, yet it is brimming with the life that constitutes it beyond its physical limits.

On the inside, there is abundant, uniform light.  The space is open and fluid, offering optimal flexibility.  The lighting effect produced by the tall gaps that appear to float in space is truly beautiful.  The volumes are independent and geometrically free, giving the whole a wonderfully poetic feel.

Location: Anzin, France
Architect: Dominique Coulon | Dominique Coulon et associés
Project Director: Olivier Nicollas
Project Architects: Steve Letho Duclos, Sarah Brebbia, Agence Olivier Werner Architecte (architect on the construction site)
Structural Engineer: Philippe Clément | BATISERF
Mechanical Engineer: G. Jost
Cost calculation: E3 Economie
Acoustic: ESP
Client: City of ANZIN
Surface Area: 1750 sqm
Photographer: Eugeni PONS


Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more