// arthitectural / Architecture / Dorrington Architects & Associates | Robinson House

Dorrington Architects & Associates | Robinson House

Architecture Dorrington Architects & Associates | Robinson House

A much-loved family home with sweeping views warranted a sensitive renovation that acknowledged the original placement and layout. An extensive renovation project ensued which included a new pool and associated pool house, landscaping, and the re-cladding and roofing of the existing building.

Dorrington Architects & Associates | Robinson House

© Emma-Jane Hetherington

Dorrington Architects & Associates | Robinson House

© Emma-Jane Hetherington

Dorrington Architects & Associates | Robinson House

© Emma-Jane Hetherington

The main house features black-stained board and batten gabled “sheds” in homage to the rural setting. Internally the house was completely re-planned and finished, giving more appropriate priority to the size and layout of the individual spaces. The original footprint of the house remained untouched, with the new pool area situated to the west of the house, flowing seamlessly from the living room and guest wing. Tiling throughout the house continues outside as paving, creating an uninterrupted connection from the main house to the pool area.

Dorrington Architects & Associates | Robinson House

© Emma-Jane Hetherington

Dorrington Architects & Associates | Robinson House

© Emma-Jane Hetherington

Dorrington Architects & Associates | Robinson House

© Emma-Jane Hetherington

The pool pavilion is designed as a roof plane sitting lightly on a stone landscape wall at one end and an oversized steel frame at the other. The stone wall steps and continues around the pool area, containing the space. The pavilion can be entirely opened up or protected from the prevailing wind via glass sliders. A bar and fireplace allow for entertaining adjacent to the main structure. A reflection pond to the north of the house, viewed from the kitchen and main living, further enhances the feel of light and airiness that plays throughout this home, contrasting with the solid, black cedar timber cladding.

Location: Whitford, Auckland, New Zealand
Architects: Dorrington Architects & Associates
Project name: Robinson House
Completed: 2009
Area: 621m2
Photographe: Emma-Jane Hetherington
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

 

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more