// arthitectural / Architecture / Dorrington Architects & Associates | Winsomere Cres

Dorrington Architects & Associates | Winsomere Cres

Architecture Dorrington Architects & Associates | Winsomere Cres

Dorrington Architects & Associates | Winsomere CresA contempory home incorporates the charming but time-worn house, and capitalises on the stunning views on offer. The original house on this waterfront site was a double-skin brick bungalow with warren-like rooms and little connection with the foreshore. The clients liked the traditional detailing of the existing house but wanted to maximise the aspect and views.

Dorrington Architects & Associates | Winsomere Cres

© Emma-Jane Hetherington

Dorrington Architects & Associates | Winsomere Cres

© Emma-Jane Hetherington

Philosophically, a renovation was preferred to a new build and as a result, the focus of the design was on an amalgam of the old and new structures. Formally the house comprises two exisiting and two new blocks, linked by the hallway, foyer and stairs. The existing blocks contain two brick-clad and lined bedrooms, an office and an original art deco bathroom. The new blocks contain the living spaces in a zinc-clad apexed void, and the master suite in a cedar-screened block. These sit on a lower level plinth, which houses a guest bedroom, bathroom, laundry and media room.

Dorrington Architects & Associates | Winsomere Cres

© Emma-Jane Hetherington

Dorrington Architects & Associates | Winsomere Cres

© Emma-Jane Hetherington

Dorrington Architects & Associates | Winsomere Cres

© Emma-Jane Hetherington

Dorrington Architects & Associates | Winsomere Cres

© Emma-Jane Hetherington

The original brickwork has been stripped back and painted white as part of the re-presentation of the old house, and is further enhanced by the refinished interior doors, double-glazed existing lead-light windows and timber details. The house is directed to the view and is arranged so that, on entry from the street, there is a natural progression from the original house through to the new. From the foyer, stairs lead down to the living areas, and the asymmetrically framed view is revealed.

Location: Westmere, Auckland, New Zealand
Architects: Dorrington Architects & Associates
Project name: Winsomere Cres
Completed: 2012
Builder: Precision Projects
Area: 400m2 including garage
Photographer: Emma-Jane Hetherington
Roof: Zinc and membrane roofing
Cladding: Zinc cladding, cedar slatted screens, existing brick – both bagged and solid plastered
Floor: Matai timber strip flooring
Hilton Solution dyed nylon carpet from Irvine Floorcoverings
New York Cemento tiles from HeritageTiles
White railway tiles from Heritage Tiles
Cork flooring from Cork Concepts
Other: Vitex and oak screens
Media room: with stone composite bar and solid oak battened cellar
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more