// arthitectural / Architecture / dosmasuno arquitectos | Casa Syntes in Pinto

dosmasuno arquitectos | Casa Syntes in Pinto

Architecture dosmasuno arquitectos | Casa Syntes in Pinto

dosmasuno arquitectos | Casa Syntes in PintoThe project had to face two preliminary constraints: a surrounding area burdened by the aesthetic and cultural tradition of the Spanish row-house concept and, on the other hand, the plot’s exposure to solar radiation during the hottest months of the year.

dosmasuno arquitectos | Casa Syntes in Pinto

© Miguel de Guzmán

dosmasuno arquitectos | Casa Syntes in Pinto

© Miguel de Guzmán

Thus, the architects decided to search for a hideaway to this appalling landscape, offering a secluded space which features a range of atmospheres that emphasize life within the house -notwithstanding its surroundings- and, besides, for a strategy by means of which the desired climatic comfort could be achieved in a passive and flexible way. These decisions resulted in an array of diversely qualified spaces that enable different life trends depending on the varying seasons’ climate.

dosmasuno arquitectos | Casa Syntes in Pinto

© Miguel de Guzmán

dosmasuno arquitectos | Casa Syntes in Pinto

© Miguel de Guzmán

dosmasuno arquitectos | Casa Syntes in Pinto

© Miguel de Guzmán

The house can be described as a topographic volume, a plynth running along the plot emerging from level -0.90m, and perforated with three different types of inner courtyards, which provide the dwelling space with natural illumination and crossed ventilation. This new topography, made up of flat and pitched roofs, generates a continuous terrace which can be enjoyed in many ways. The only volume related to the street is a hovering prism, detached from the plynth, which works as an independent space and creates an interstitial porch below.

dosmasuno arquitectos | Casa Syntes in Pinto

© Miguel de Guzmán

In a subsequent phase, the main volume and courtyards will be covered by a natural envelope, an ivy (Ampelopsis tricuspidata) pergola tangled in a simple-torsioned wire mesh, protecting the dwelling from the solar radiation.

 

Location: Madrid, Spain
Architects: dosmasuno arquitectos | Ignacio Borrego, Néstor Montenegro and Lina Toro
Client: Carolina Díaz, Oscar Serna
Collaborators: Begoña de Abajo, Qianyi Lin, Paula Raimundez and Carlos Ramos
Surveyors: Dirtec.at arquitectos técnicos – Javier González and Javier Mach
Structure: dosmasuno arquitectos
Services: dosmasuno arquitectos
Built Surface: 241 sqm
Budget: 240.000 €
Construction Company: Escobar y Pacheco
Date of beginning: April 2009
Date of completion: April 2010
Photographer: Miguel de Guzmán
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

 

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more