// arthitectural / Architecture / DP Architects Pte Ltd | The Fullerton Bay Hotel

DP Architects Pte Ltd | The Fullerton Bay Hotel

Architecture DP Architects Pte Ltd | The Fullerton Bay Hotel

Singapore’s economy thrived during the 19th century as it became a primary South East Asian trade port, and the piers of Marina Bay performed as a locus for commerce, a site for the arrival and embarkation of goods, and, correspondingly, as an intersection point for culture. Pier operations ceased with the construction of the Marina Barrage that converted the bay into a reservoir beginning 2006, necessitating new programming strategies for the site’s historic buildings.

DP Architects Pte Ltd | The Fullerton Bay Hotel

DP Architects Pte Ltd | The Fullerton Bay HotelThe Fullerton Bay Hotel is jointly a conservation and new construction effort to redevelop a segment of the historic Marina Bay waterfront, a project consisting of the revitalization of the Clifford Pier and Customs House buildings as well as the design of an additional six-storey hotel block. The architects have choreographed these elements to celebrate the transition from past to present: one experiences the hotel by first entering a lobby within the historic Clifford Pier, proceeding through a contemporary linkway with views to the bay, and concluding within a voluminous reception atrium in the new guestroom structure.

DP Architects Pte Ltd | The Fullerton Bay HotelThe project has focused on the intersections between new and old, preserving existing structures in a manner respectful of the site’s original architectural elements, and detailing connections to unify the Customs House, Clifford Pier, and contemporary hotel block as a legible and functional whole. These relationships are visual, experiential and mechanical: the design of glass fins to support large glazing spans in the arched bays of the Clifford Pier are transparent to retain the architectural rhythm of the original 1933 Art-Deco facade; the accommodation of electrical and mechanical systems into the existing structures introduces air conditioning to bind the internal environments of the complex; and the solar panels inserted on the roof of the Customs House heat water used in the new hotel block, for instance.

DP Architects Pte Ltd | The Fullerton Bay Hotel

DP Architects Pte Ltd | The Fullerton Bay Hotel

DP Architects Pte Ltd | The Fullerton Bay HotelThe form of the additional six-storey guestroom structure is shaped in response to the flanking Clifford Pier and Customs House buildings. Firstly, its height establishes compositional hierarchies: being double the height of its historic neighbours, it draws attention to the accommodation spaces as a method of highlighting the hotel’s primary function; it also performs as a proportional balancing agent among the historic low-rise buildings and the high-rise towers of the city beyond. Secondly, the height of its internal atrium matches the historic rooflines as a connective visual datum among the project’s parts. Additionally, its glass façade tapers outward to capture the reflection of the adjacent historic structures and surrounding bay waters, framing its counterparts as views from the guestrooms within.

Location: Singapore
Architects: DP Architects Pte Ltd
Category: Conservation / Heritage, Hotel
Year of Completion: 2010
Client: Precious Quay Pte Ltd
Size: 10,000 M² GFA
Awards
2011: 11th SIA Architectural Design Awards (Honourable Mention)
2011: URA Architectural Heritage Awards: Integrated ‘old and new’ developments
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more