// arthitectural / Architecture / ECDM | ZAC du Coteau – Arcueil

ECDM | ZAC du Coteau – Arcueil

Architecture ecdm ARCUEIL bf 015

The idea was to extend the surface of the apartments by balconies representing a minimal 50% of the living area with a drastic construction cost : 1350 € / sq.m.

ecdm ARCUEIL bf 013  ecdm ARCUEIL bf 014

The project implements objective values where all the constructive and architectural aspects are drafted for their practical value and their economic performance.

ecdm ARCUEIL bf 018 Retouch

ecdm ARCUEIL bf 006 Retouch 2  ecdm ARCUEIL bf 012 retouch

The façade serve as an expression of a living place whose alternate sinusoids movements are realised in order to allow an optimal amount of sunlight despite cantilevers up to 3.20 meters of depth.

ground_floor

curent_floor

Therefore, in front of each living room, the amplitude of the balcony is maximum and refines in front of the rooms or secondary rooms.

ecdm ARCUEIL bf 028  ecdm ARCUEIL bf 030  ecdm ARCUEIL bf 029

Dwellings are alternated floor by floor in order to never superimpose living rooms. Then despite very generous dimensions of balconies, there is no mask effect between apartments.

The unique qualities of the location provide an opportunity to re-think the creation of a link between a lanscape and settlements patterns.

Location: Avenue de Général Malleret Joinville, Arcueil, France
Architect: Emmanuel COMBAREL, Dominique MARREC Architectes (ECDM)
Client: NEXITY
Program: Housing complex of 101 ownership and 40 social housing
Surface: 9 600 m²
Completed: 2014
Photograph: Benoit Fougeirol
 
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

 
 
 
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more