// arthitectural / Architecture / Elías Rizo Arquitectos | Casa OVal

Elías Rizo Arquitectos | Casa OVal

Architecture _MG_3829_30_31_32_33_fused_mod

_MG_3868_69_70_fusedThe commission for casa Oval came from a young family with clearly defined needs and aspirations. This project presented a challenge that has become increasingly prevalent among Mexican architects: to build a house in a cloistered residential community that often imposes arbitrary, traditionalist aesthetic restrictions on all construction. Privacy and space efficiency were the two driving concerns for the project. The house envelope needed to afford sufficient visual privacy from the street outside, while also providing enough porosity to allow generous amounts of natural light into the house.

_MG_3901_2_3_fusedOn the ground floor, the main entry opens to a vestibule that leads to wide space containing the dining and living spaces. A large sliding window opens to a backyard and concrete deck. The kitchen is resolved efficiently in a small space next to the dining areas. On the second floor we find the various bedrooms and a family living space; all revolving around a large glazed courtyard that floods the hallway with sunlight.

_MG_3781_2_4_fused

_MG_3733_4_5_6_fusedAt a first glance, the house displays a simple, legible geometric composition; a closer look reveals a concern for craftsmanship and detail. This is especially patent in the design of various elements of the house, such as the metal fence by the entry, which consists of vertical steel strips with varying gaps; the reveal that separates the volume of the house from the ground and delineates the windows on the façade; or the punctilious assembly of planes in window frames. Concrete, wood and stone are prominent participants among the austerity in the interiors.

_MG_3796_7_8_fused

_MG_3778_79_80_fused

Location: Zapopan, Jalisco, México
Architects:
ELÍAS RIZO ARQUITECTOS 
Elías Rizo Suárez
Alejandro Rizo Suárez
Project: Casa OVal
Collaborators:
Jenny Mora
Paola Hernández
Alma Osnaya
Jenny Camarena
Gabriela Chávez
Roberto Contreras
Rigo González
Carlos Miramontes
Andrea Zúñiga
Daniela Valdez
Maripily Roel
Diana Reséndiz
Rodrigo Ortega
Photography: Marcos García
Project: year 2013
Project area: 341 m2
 
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more