// arthitectural / Architecture / Elías Rizo Arquitectos | LoMa Chapalita

Elías Rizo Arquitectos | LoMa Chapalita

Architecture _MG_3399_400_401

On an emblematic avenue in Guadalajara, a short distance from a city landmark in the heart of a cosmopolitan area, this building rises in an attempt to become a reference in Guadalajara’s cityscape. The project aims to create an imposing building that is kind both to its surroundings and the environment.

IMG_3178_79_80The project consists of 6 commercially available office levels plus commercial spaces. The office levels have the possibility of splitting into 4 private stalls giving the building a dynamic and variable trait with up to 24 distinct office spaces.

IMG_3230_1_2_fused MODThe design features a building with clean straight lines that offers a continuously changing façade. The office building will appear as a translucent block that appears to float over a glazed base since the ground floor is covered in floor-to-ceiling glass. The office levels are wrapped in a double skin that works for sunlight control and natural ventilation.

_MG_3480_1_2_fusedThe passive systems aim to take advantage of Mexico’s temperate weather. The inner layer in this double skin is made of floor-to-ceiling sliding glass panels. The outer layer is made up of vertical mesh louvers made of perforated aluminum. The translucent panels can be freely adjusted to aid in controlling sunlight incidence on the office space.

_MG_3459_60_61_fusedThe movement of the exterior louvers will grant the building dynamic component and a constantly changing façade that answers to the specific needs of temperature and ventilation control.

Location: Guadalajara, Jalisco, México
Architects:
ELÍAS RIZO ARQUITECTOS
Elías Rizo Suárez
Alejandro Rizo Suárez
Project: LoMa Chapalita
Collaborators:
Jenny Mora
Paola Hernández
Alma Osnaya
Jenny Camarena
Gabriela Chávez
Roberto Contreras
Rigo González
Carlos Miramontes
Andrea Zúñiga
Daniela Valdez
Maripily Roel
Diana Reséndiz
Rodrigo Ortega
Photography: Marcos García
Year built: 2012
Project area: 7,279.90 m2
 
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

 
 
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more