// arthitectural / Architecture / Elías Rizo Arquitectos | VR Tapalpa House

Elías Rizo Arquitectos | VR Tapalpa House

Architecture IMG_6886_7_8_fused

IMG_6368_69_70_fusedCasa VR, located in a secluded area near the town of Tapalpa, is an exercise in clarity and functionality. The program is arranged on four quadrants, which are defined by the intersection of two main circulation axes. Within this system, spaces are distributed according to privacy requirements and affinity. The design of the house was driven by the desire to allow it to connect with the outdoors and to converse with its regional context using a contemporary vocabulary: the building affords ample views and is accessible through various entry points, while its stark geometry is expressed with local materials and rustic finishes that were executed with precision.

IMG_6934_5_6_fused

IMG_6937_8_9_fusedThe house appears as a horizontal element inserted in a forest clearing, surrounded by pines and oaks. The building’s front façade is fairly opaque and has few openings. At the back of the house, however, the walls become windows or non-existent, to allow daylight in and to take in the views of a large lawn and the landscape beyond. A long circulation axis that runs north – south bisects the house’s rectangular footprint, while a wide entry vestibule splits the building transversally and mediates between the private and public areas of the house.

IMG_6922_3_4_fusedWithin the private (south) block, the longitudinal passageway divides the program into two distinct zones. The southeast quadrant contains 3 bedrooms, each fitted with its own bathroom, and a family room; the southwest quadrant houses the service spaces, a stairway and the garage. On the second level, the master suite spreads out across both quadrants and provides private access to a generous roof terrace. In the public (north) block of the house, the longitudinal axis becomes a permeable window membrane that can be hidden away to fuse the northeast and northwest quadrants; these contain the outdoor veranda and the kitchen, dining and living cluster, respectively.

IMG_6904_5_6_fused

IMG_6646_7_8_fusedThe materials were articulated with great care. The construction consists mainly of a series of masonry walls built from stone of local extraction. The private (north) wing of the house is roofed by a concrete slab while the public areas are sheltered by a tiled roof atop wood decking, supported by a series of wooden beams. A steel frame lifts the eaves to create an inward slope on the roof. Aside from the ceiling on public areas, wood is also used on cabinetry, on window frames and as sheathing for the master suite block. Steel accents are visible in various places throughout the house, like the stair railings, the roof planter-parapet, and the frame at the open end of the second floor volume.

IMG_6700_1_2_fused

IMG_6853_4_5_fused

Location: Tapalpa, Jalisco, México
Architects: Elías Rizo Arquitectos, Elías Rizo Suárez, Alejandro Rizo Suárez
Project: Casa VR Tapalpa
Collaborators: Jenny Mora, Paola Hernández, Alma Osnaya, Jenny Camarena, Gabriela Chávez, Roberto Contreras, Rigo González, Carlos Miramontes, Andrea Zúñiga, Daniela Valdez, Maripily Roel, Diana Reséndiz, Rodrigo Ortega
Photography: Marcos García
Year: finished 2013
Area: 5,400 m2
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more