// arthitectural / Interiors / Elliott + Associates Architects | OSU Postal Plaza Gallery

Elliott + Associates Architects | OSU Postal Plaza Gallery

Interiors Scott McDonald © Hedrich Blessing

Vision Statement

The vision for the Postal Plaza Project is to create a place for the display of art; a place to safely and appropriately store art; and a place for the education of students of Oklahoma State University and the citizens of Stillwater and Oklahoma.

Scott McDonald © Hedrich Blessing

Scott McDonald © Hedrich Blessing

Scott McDonald © Hedrich Blessing

Scott McDonald © Hedrich Blessing

Architectural Concept

 The architectural concept for the new Postal Plaza Gallery is to create a teaching space, viewing galleries, and a state-of-the-art storage facility to accommodate a new and growing collection. Our concept revolves around the idea of turning the space inside out. Our goal is to allow visitors to see behind the scenes to see how works are cared for, how an exhibit is organized and hung, and to expose the visitor to the process of collection management. This is the first time for the concept to be used in a university art space.

Allowing the visitors to “peek” into spaces not normally visible is a perfect arrangement for teaching collections operations, care, and exhibition installation. Ultimately, the goal is to engage our community broadly, including OSU alumni, to help us create a world-class art collection and programs that can be used to support research at OSU and for educating students of all ages.

Scott McDonald © Hedrich Blessing

Scott McDonald © Hedrich Blessing

Scott McDonald © Hedrich Blessing

Scott McDonald © Hedrich Blessing

Scott McDonald © Hedrich Blessing

Scott McDonald © Hedrich Blessing

Our inspirations for the project concept are called Word Paintings:

• We want to encourage donors to trust us and to entrust their collections to OSU for posterity. How can we do that?
• It will be storage for a future building.
• There will be transparency.
• There will be permeability.
• It will be a Teaching Museum.
• We will be able to see behind the scenes in order to learn.
• We will show how it works . . .
• We will encourage a peek into normally hidden spaces
• The idea of observation is shared with the original post office security plan.
• We will celebrate the storage.
• An inside-out plan will focus on teaching.
• Remember the skylight as a peek.
• It is art & storage.
• It will be raw and in the process of becoming.
• These words, phrases and ideas begin to shape the project.

Scott McDonald © Hedrich Blessing

Scott McDonald © Hedrich Blessing

Location: Stillwater, Oklahoma, USA
Architect: Elliott + Associates Architects
Project Team: Rand Elliott, FAIA, Mike Mays, AIA, Michael Shuck, Associate AIA, Joseph Williams, Associate AIA, Cody Pistulka, AIA
Client: Oklahoma State University
Year: October 2013
Scope: 16,000 sq. ft.
Cost: $3.7M
Photographer: Scott McDonald © Hedrich Blessing
Awards: 2014 Short-listed project, World Architecture Festival; 2014 Short-listed project, World Interiors News; 2014 Architizer A+ Awards Finalist.
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more