// arthitectural / Architecture / EM2N | Rosenberg Conversion

EM2N | Rosenberg Conversion

Architecture 126_2_Şroger frei

126_8_Şroger frei

Their special typology means that the ‘hall houses’ on Bettenplatz occupy a niche in the market for owner-occupied apartments. The conversion project in the Rosenberg district of Winterthur is the first project by DN2M, the project developer daughter of EM2N.

A supermarket erected in 1961 was converted into five architecturally ambitious ‘hall houses’. The original volume of the supermarket was retained and extended by adding a new recessed story on the roof. The kitchens, dining and living areas of the five houses were created out of the former sales area with its ceiling height of four meters. A complex spatial system with split-levels and individual access to the roof was developed around the hall-like living space.

126_9_Şroger frei

Each ‘hall house’ has its own entrance. The main level opens onto its own section of garden that is shielded from inquiring gazes by planting and has a terrace with a seating area. On the new roof top level that can be reached directly from each house, all the houses have a private roof terrace, and some have an additional room that offers a panoramic view across the Rosenberg district.

The entire building envelope was thermally retrofitted. All buyers opted for controlled ventilation which means that the individual dwelling units achieve the Swiss Minergie standard. Warmth is produced by geothermal collectors and a central heat pump and distributed by underfloor heating.

126_1_Şroger frei

 

126_5_Şroger frei

 

126_3_Şroger frei

The existing building fabric has been preserved for the most part. At places new mezzanine levels were inserted and the new window openings were made in the facades. The new roof-top level was built using a timber panel construction system.

The changing mood of the light during the course of the day and the fact that the houses are oriented in different directions means that each house has a highly individual character.

Inside the houses the visual relationships between the different levels produce a unique kind of living situation. Five generously dimensioned domestic landscapes, suffused with light, are created.

Location: Zielstrasse 51, 53, 55 / Bettenstrasse 35, 37, CH-8400 Winterthur, Switzerland
Architect: EM2N | Marc Holle, Fabienne Heinrich
Team EM2N: 
Harry Bee, Jacob Frei, Fabienne Heinrich, Marc Holle, Philippe Jorisch, Sebastian Knorr, Minka Ludwig, Mathias Müller, Daniel Niggli, Gerry Schwyter
Construction site management: 
Jaeger Baumanagement
Structural engineer: 
WGG Schnetzer Puskas Ingenieure AG
Mechanical engineer: 
(heating, ventilation) Consultair AG
Mechanical engineer:
 (plumbing) sertis AG
Electrical engineer: 
IBG B. Graf AG Engineering
Building physics / acoustics: 
BAKUS Bauphysik & Akustik GmbH
Landscape Architect: 
Balliana Schubert, Zurich
Type of commission: direct commission
Client:
DN2M Projektentwicklung AG
Dates commission:
2008
Planning:
2008–2010
Start of construction:
02.2009
Completion:
03.2010
Type of use:
residential / conversion
Space program:
conversion of a former supermarket (1961) Into 5 aisled houses
Size gross floor area:
1280 m2

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more