// arthitectural / Architecture / emmanuelle moureaux architecture + design | Sugamo Shinkin Bank

emmanuelle moureaux architecture + design | Sugamo Shinkin Bank

Architecture emmanuelle moureaux architecture + design | Sugamo Shinkin Bank

emmanuelle moureaux architecture + design | Sugamo Shinkin BankSugamo Shinkin Bank is a credit union that strives to provide first-rate hospitality to its customers in accordance with its motto: “we take pleasure in serving happy customers.” Having completed the design for branch outlets of Sugamo Shinkin Bank located in Tokiwadai and Niiza, we were also commissioned to handle the architectural and interior design for its newly rebuilt branch in Shimura. For this project, we sought to create a refreshing atmosphere with a palpable sense of nature based on an open sky motif.

emmanuelle moureaux architecture + design | Sugamo Shinkin Bank

emmanuelle moureaux architecture + design | Sugamo Shinkin Bank12 layers of color

A rainbow-like stack of colored layers,  peeking out from the façade  to welcome visitors. Reflected onto the white surface, these colors leave a faint trace over it, creating a warm, gentle feeling. At night, the colored layers are faintly illuminated. The illumination varies according to the season and time of day, conjuring up myriad landscapes.

emmanuelle moureaux architecture + design | Sugamo Shinkin Bank

emmanuelle moureaux architecture + design | Sugamo Shinkin Bank

A piece of the sky
Upon entering the building, three elliptical skylights bathe the interior in a soft light. Visitors spontaneously look up to see a cut-out piece of the sky that invites them to gaze languidly at it. The open sky and sensation of openness prompts you to take deep breaths, refreshing your body from within.

emmanuelle moureaux architecture + design | Sugamo Shinkin Bank

emmanuelle moureaux architecture + design | Sugamo Shinkin Bank

Fuzzy puffs
The ceiling is adorned with dandelion puff motifs that seem to float and drift through the air. In Europe, there is a long and cherished custom of blowing on one of these fuzzy balls while secretly making a wish. Bits of fluffy down gently dance and frolic in the air, carried by the wind.

emmanuelle moureaux architecture + design | Sugamo Shinkin Bank

emmanuelle moureaux architecture + design | Sugamo Shinkin BankATMs, teller windows, consultation booths and an open space laid out with chairs in 14 different colors are located on the first floor. The second storey houses offices, meeting rooms and a cafeteria, while the third floor is reserved for the staff changing rooms. Three long glass airwells thread through the first and second levels of the building, flooding the interior with natural light as well as “blowing” air through it.

Location: Tokyo, Japan
Architect: emmanuelle moureaux architecture + design
Space Design/Sign Design: emmanuelle moureaux architecture + design
Photography: Daisuke Shimokawa / Nacasa & Partners Inc.
Client: Sugamo Shinkin Bank
Concept: Rainbow mille-feuille
Project Outline
Use: Bank Office
Structure: Steel Structure
Site Area: 762.53m2
Floor Area: 699.67m2 (1F/329.10m2 2F/312.56m2 3F/58.00 m2)
Design Period: January 2010 – June 2010
Construction Period: July 2010 – February 2011
Open: March 18, 2011
Material Information 
Exterior Finish: Aluminum plate Fluoro-resin paint finish
External floor: deck
Floor: carpet , vinyl flooring
Wall: PVC Film + adhesives coloured films
Ceiling: AEP paint + adhesives coloured films
Lighting: base down lights , base lights , Bracket
Contractors Information
General Contractor: Komatsubara Komuten Ltd.
Colored layers aluminum panels: Kikukawa Kogyo Co., Ltd.
Elliptical curved laminated glass: Shinko Glass Industry Co., Ltd.
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

 
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more