// arthitectural / Concept & Competition / equipo olivares arquitectos & Atelier 56S | Parque San Francisco

equipo olivares arquitectos & Atelier 56S | Parque San Francisco

Concept & Competition equipo olivares arquitectos & Atelier 56S | Parque San Francisco

The history of Parque San Francisco, the trace of this emblematic place, has a big importance in Puerto de la Cruz. His imprint is a part of each inhabitants memory and its spirit is both strong and lightweight in the same time. Its strength derives from the eventful history and lightness is connected with the elegance of the events held there in recent decades. Being conscious of those both factors, we intend to enhance and restore this vital space, stressing the inherited values and connecting the strength of the history with the lightness of the contemporary: the proposed architecture aims both to respond to the playful part of the program and to inspire itself by the inherited reminiscence.

equipo olivares arquitectos & Atelier 56S | Parque San FranciscoConvent

The Convent as a reference and memory, as a recovery of the history and an allusion to the traditional architecture, are a startup for the project. Two “boxes”: one empty and open (the Patio), the other one closed (the Hall), arrange the simple form of new Parque San Francisco. In the relationship between them, in the ritual of the path around the hall and the vindication of traditional elements, we have tried to enhance its social and urban value.

equipo olivares arquitectos & Atelier 56S | Parque San FranciscoOpen theatre – ritual

The building, in its eagerness to play the leading role in the social life of the city, extends towards the street, takes advantage both from its own space as from San Juan Street. Therefore, on the appointed days, when relevant events occur, its ground floor façade can be folded and the street may join the event. The rest of the time, the lobby space is configured as a multiple, distributor space and the heart of diverse uses and purposes.
All in all, in the new Parque San Francisco one lives and starts a journey from a ritual of the access for each situation. And so, for daily access to the Museum, the path to the courtyard is facilitated by the existance of the light in the end of the tunnel, that reflects the spirit of the project and enhances its attractor ability.

equipo olivares arquitectos & Atelier 56S | Parque San FranciscoHeadlamp

Main pieces volumes, simple but without losing its sculptural character, focus on the need to emphasize their urban uniqueness without forgetting to put attention to their boundaries. Therefore, because of respect and conviction, we separate ourselves both from Haral building and the Church of San Francisco. In the first case, by maintaining its scale but allowing the light to enter by a crack and to play the leading role of their connection. On the other side, joined with the church, by highlighting the position of the bell tower and offering vision on its recovered centenery stone. A movement of planes, both in vertical and horizontal sections, reduces the scale of a box-hall and sets a movement that characterizes the new Parque San Francisco. The building, all in all, is dressed in a tuxedo: gets elegant, aims to stand out as an urban landmark and, metaphorically and physically, as a cultural lighthouse of the city.

equipo olivares arquitectos & Atelier 56S | Parque San FranciscoWood and stone

Using a pattern derived from traditional blinds offers multiple solutions that unify and at the same time distinguish the project. With open-work forms in the courtyard and galleries, using different degrees of density on its facades, or as bas-reliefs on the facades, the pieces that give character to the outer skins are also a framework to organize the structure, ceilings or the palette of materials: wood and stone, again strength that alternates naturally with lightness.

Location: Puerto de la Cruz, Santa Cruz de Tenerife, Spain
Architects: equipo olivares arquitectos | Javier Pérez-Alcalde Schwartz, Fernando Aguarta García & Atelier 56S | José Prieto, Fanny Landeau
Collaborators: Jorge Díaz, Magda Staniszewska, Elena Martín, Miriam Martín
Project name: Parque San Francisco
Year of Completion: 2013
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

 

 

 

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more