// arthitectural / Architecture / Erginoğlu & Çalışlar Architects | Pendorya Shopping Center

Erginoğlu & Çalışlar Architects | Pendorya Shopping Center

Architecture exterior facade

Pendorya Shoping Center is located on the E-5 highway, in a development zone, which is expected to have offices and residential buildings in the future. The main criteria used in determining the design and form are derived from the structure’s particular location. Turning its back to the busy and noisy E-5 highway, dynamic and surprising inner spaces of the building are exposed to the sheltered open square, which is expected to become the new gathering area.

With direct access from car parking and inner spaces transferred to the outer spaces, this new open square is anticipated to become the new point of attraction for pedestrian access. It is envisaged as a twenty-four hour living area where different outdoor activities are pursued. Basement floors are reserved for car parking. Service and parking lot entrances are from the E-5 side for easy access. Flexibility in the inner space is achieved by variations in the plan schemes of the retail areas and easy pedestrian flow by a well-designed circulation system. In this way movement between the different common/social areas, such as the open square, covered square, terrace area, and galleries is facilitated.

Taking into consideration the intensity of the surrounding highway traffic, the façade is designed with a logo-strip to easily catch the eye. The façade is covered with glass panels, on the ground floor, whereas custom-made, precast concrete panels with patterns dress the upper floors of the façade. Long-term maintenance as well as visual coherence is thus achieved.

Location: Pendik, Istanbul,Turkey
Architect: Erginoğlu & Çalışlar Architects
Design Team: İ. Kerem Erginoğlu, Hasan C. Çalışlar, Romain Cadoux, Barış Yüksel, Işık Süngü, Özlem Ünkap, Türkan Yılmaz, Osman Özmen, Sezen Bilge
Owner: TSKBYO
Structural System: Concrete-Steel
Contractor: Ataman Construction
Project Management: IMS
Structural Project: Modern Engineering
Mechanical Project: Besa
Electrical Project: Enkom
Lighting Consultant: Yıldız Ağan
Facade Pattern Design: Nesrin İçen
Transportation: HARTEK
Facade: Fibrobeton
Retail: Rea
Landscape Architecture: Gardensa
Project Date: 2007
Construction Date: 2009
Enclosed Area: 90000 sqm
Photographer: Cemal Emden

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more