// arthitectural / Interiors / Eskew+Dumez+Ripple | Prospect.1 Welcome Center

Eskew+Dumez+Ripple | Prospect.1 Welcome Center

Interiors © Will Crocker

In late 2008, the largest biennial of international contemporary art ever organized in the United States, exhibited 81 artists in museums, historic buildings, and found sites throughout New Orleans. The welcome center structure created for this art biennial is housed in one of these found spaces – a historic warehouse in downtown New Orleans – and serves to orient visitors to the city and the biennial.

The design was inspired by the shape and scale of shipping containers, a nod to the significance of the port to the city’s economy and a reference to the nature of delivery for much of the art exhibited for the biennial.

© Will Crocker

Due to constraints of time and budget – the entire project was designed and constructed in 6 weeks at a total cost of $28,000 – a single construction material was selected that was both inexpensive and readily available. Utilizing construction grade plywood as floor, wall, ceiling and structure, the internal form is manipulated to provide hospitality desk, display counter, refreshment center and seating bench for visitors.

© Will Crocker

Acting as a container within a container, the ribbed plywood exterior construction acts in dialogue with the wood structure of the historic warehouse, contrasting the architecture of old and new.

© Steve Dumez

© Steve Dumez

© Steve Dumez

Location: New Orleans, Los Angeles, USA
Architect: Eskew+Dumez+Ripple
General Contractor: Canal Construction of Louisiana LLC
Client: U.S. Biennial, Inc.
Project Size: 300 sqm
Completed: 2008
Photographers: Will Crocker, Steve Dumez

Awards:
2010 Wood Design Award of Merit
2010 AIA National Small Project Award
2010 Contact Magazine Interior Award
2010 AIA Louisiana Award of Merit
2009 Interior Design Best of Year Merit Award
2009 AIA Gulf States Honor Award

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more