// arthitectural / Architecture / FAT – Future Architecture Thinking | House of the Arts

FAT – Future Architecture Thinking | House of the Arts

Architecture FAT – Future Architecture Thinking | House of the Arts

FAT – Future Architecture Thinking | House of the ArtsThe Casa das Artes (House of the Arts) in Miranda do Corvo expresses the meeting between two identities, rural and urban, in a landscape marked by the Lousã Mountains. The building features a contemporary and volumetrically expressive language. The sloping roofs establish a dialogue with the geometry of the mountain landscape, in an analogy to the village rooftops. The dynamism achieved through the continuity between façades and roof is accented by a strong red colour, emphasizing its design and highlighting the building through the surrounding landscaped area vegetation.

FAT – Future Architecture Thinking | House of the Arts

© João Morgado

 

FAT – Future Architecture Thinking | House of the Arts

© João Morgado

More than a building, the Casa das Artes pretends to be an iconic landmark, celebrating the place where people meet, where culture and art happens, a space capable of promoting and stimulating creative activity, increasing the population quality of life.The project was conceived by creating versatile spaces, technically suitable for different kinds of events, in order to serve all segments of the population. The deployment area was optimized to favour landscaped spaces, allowing the creation of an amphitheatre for outdoor events, integrated in a garden which is a public space for the village, with several spaces and inviting pathways for leisure.

FAT – Future Architecture Thinking | House of the Arts

© João Morgado

The building consists of three volumes reflecting different sorts of use: the first one containing the stage areas, the second comprising the audience and foyer, and the third with a cafeteria and a future museum area, which constitute a visually independent volume. The proposed diversity of accesses for the building attempts to emphasize the characterization of this site as a public space, while allowing the public direct access of specific places, such as the museum area and cafeteria, independently, without passing through the auditorium.

FAT – Future Architecture Thinking | House of the Arts

© João Morgado

FAT – Future Architecture Thinking | House of the Arts

© João Morgado

The main entrance is through the foyer. This space may function as exhibition area which can be divided into two by a short flight of stairs. From here depart two paths to an auditorium for nearly 300 people, with a motorized orchestra pit and six technical levels, properly equipped for holding theatre performances, opera, concerts, conferences or lectures.

FAT – Future Architecture Thinking | House of the Arts

© João Morgado

FAT – Future Architecture Thinking | House of the Arts

© João Morgado

The cafeteria can operate independently from the rest of the building, or even serve as an entrance point providing access to the auditorium. This space has a covered terrace with a skylight oriented west, channelling sunset light into its interior. The terrace area gives access to a multimedia room. The facade of the museum area is facing the northern part of the garden where one of the main entries is located and the outdoor amphitheatre.

FAT – Future Architecture Thinking | House of the Arts

© João Morgado

About FAT – Future Architecture Thinking

Led by Architect Miguel Correia, FAT – Future Thinking Architecture is an internationalized company developing projects from Lisbon to the entire world, with a developed portfolio for over 25 countries. Architecture and Urban Planning are the main activities of FAT that also develops Landscape Architecture and Design projects, combining the expertise of the work developed by this architect over 27 years with the support a solid and specialized team.

Location: Miranda do Corvo, Portugal
Architect: FAT – Future Architecture Thinking
Project Team: Architect Miguel Correia, Architect Cláudia Campos, Architect Sérgio Catita, Architect Patrícia de Carvalho, Architect Miguel Cabral, Architect Margarida Magro, Architect Sara Gonçalves, Architect Telmo Maia, Architect Gabriel Santos, Architect Hilário Abril, Engineer José Pico, Landscape Architect Sara Távora
Area: 2.360 sqm
Client: Municipality of Miranda do Corvo
Builder: TECNORÉM – Engenharia e Construções, S.A.
Year: 2010 / 2013
Photograph: João Morgado
Images: Future Architecture Thinking 
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more