// arthitectural / Architecture / FCstudio | Acapulco House

FCstudio | Acapulco House

Architecture acap_foto_20

The house is composed by 6 squares grouped in pairs. Within this compositional rule, two subtractions were made at opposite sides to form two venues: the garage in the front and the social area behind. The different relationships that they establish with their neighbors (other squares) were determinate by the unevenness of the floor, transparency and accessibility. In the sketch below is possible comprehend this.

acap_foto_19

acap_foto_17Clearly we can perceive one middle axis that articulates empty halves and a pavilion in the backyard that creates a dialog with the main house

acap_foto_35

acap_foto_32In the left side, there is a succession of rooms is a space width 5.50 m tall and huge transparency in parallel facades to the street. This transparency reaffirms the continuity of the space. Only one discontinuity happens by the stairs that leads to the upper floor. Metallic self-supporting, acetic and colorless, it cuts the sequence of rooms at one point creating a visual filter between the public street and the private backyard.

acap_foto_22

acap_foto_21At the bottom left side the pavilion ends the succession of social environments. Separated of the house by the pool and deck, creates a tension between the house and itself. This interval space (range, pool) wins quality in the duality between “seeing and being seen”, completely dissolving the notion of attachment that could be created by the pavilion.

acap_foto_7

acap_foto_4In the upper floor we have four suites with a marked symmetry. They are accessed by a hallway illuminated by a window above the head of the visitor and demystifies the corridor such as the word suggests. This entire upper floor is part of a common function (private area) outlined in the project by volume and color (green).

acap_foto_3

acap_foto_2The openings (windows, etc) are projected in function of the touches between the geometries of the house. To the neighbors, the openings are very punctual, while in others facades are quite present.

acap_foto_10The water surface under de interior stair returns to the air humidity in days of intense heat in the city of Brazil, a tropical country, and the roof garden of the pavilion keeps a low temperature of its flat roof.

acap_foto_8The logic of the regular squares greatly facilitated the mathematical calculations and the structural performance of the house, because the same constructive procedure could be adopted for the entire building. The distances between pillars are almost the same and there are no structural transitions between the main and upper floor.

acap_foto_25

Location: Guarujá, SP, Brazil
Architect: FCstudio
Year: 2010
Built area: 335m²
Site area: 518m²
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more