// arthitectural / Architecture / Ferdinand and Ferdinand Architects | AMSY Head Office

Ferdinand and Ferdinand Architects | AMSY Head Office

Architecture AMSY

The Budapest agglomeration area provides space for modern architecture not only on well-known frequented public places, but also the suburbs can witness the birth of innovative architecture.

In 2002 the young architects were requested to design a head office for AMSY. On the 2002 m2 site, the design was based on a deliberately simple and clean concept. The two storey building consists of two long blocks, these blocks have the same width, and are offset from each other in the opposite direction.  The sole contrast to the otherwise straight and angled floor plan is the sloping wall of the short front side. This element emphasises the main entrance as well as the entrance of the workshop.

2651

2652

2658

The opposite direction of the short walls on the differenent levels – as an architectural element has also created spacious covered outdoor spaces in front of both entrances.

The building is divided into two functional parts, the workshop and the offices.

0001_alaprajz

The offices upstairs are used by senior managers of the company – as it is suggested by  their  prominent  positioning above the main entrance, as well as the generous glazing.

The offset blocks were given different colour as well, which emphasizes the original concept of design. The light cream color on the street side creates a strong contrast to the deep red color of the backyard’s part. The western side of the red mass slightly bites into the white block. This, and the repeating red surface of the street windows, and the white-grey doors on the red mass merge the different parts of the house into a well composed, organic element.

On the front side the building features a sloping glass wall, a spacious glass foyer and well-formed windbreak panels which penetrate through the glass.
The eye catching canopy is the result of the functionally justified architectural „game with shapes”, the same was the driving agent behind the sloping glass of building, an last but not least  the dynamics of the building have benefited from this playful approach.

2657

építés2

The same playful approach can be detected in the obliques lines of the glass wall on the floor plans which provides passive sun protection,too. Good idea was to install customized mobile wooden shading elements on the street facade, which is exposed to direct morning sunshine, and this way the room is prevented  from overheating.

The fixed horizontal shadings of the street windows, and the overhanging canopy above the glass wall give rhythm  the front  facade, just like  the pop-leaning column in front of the main entrance on the entrance facade.

The low construction cost impressively demonstrates that cost-effective design, utilizing  building materials of normal standards – even without particularly complex building construction shall not necessarily lead to monotonous or boring architecture.
This is a perfect example that an industrial building can be architecturally sophisticated without being forced. The confidence placed in the architect pays out for the commissioner, while the attractive building is promoting the company’s positive image as well.

Architect: Ferdinand and Ferdinand ArchitectsFerdinánd Árpád, Ferdinánd Csaba

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more