// arthitectural / Architecture / Filipe Pina & Maria Inês Costa | JA HOUSE

Filipe Pina & Maria Inês Costa | JA HOUSE

Architecture © João Morgado

Located on the north-center of Portugal, the house was meant to combine the rural and the urban lifestyle. The lot is surrounded by different types of constructions, consequence of the informal settlements, characteristics of most Portuguese cities neighbourhoods.

© João Morgado

© João Morgado

The existent stone ruins, vestige of a traditional house and the lot’s configuration, were the main aspects for the new project. The program requirements, a family house, have led to an almost total land occupation.

© João Morgado

© João Morgado

The first principle was to separate the new and the old construction, even if they are connected inside. A stone volume represents the existent building; a concrete volume the new one.

© João Morgado

© João Morgado

The second principle was to introduce light in the middle of the house. Two different empty spaces were generated: the entrance, and the heart of the house – the courtyard.

© João Morgado

© João Morgado

© João Morgado

© João Morgado

© João Morgado

© João Morgado

The courtyard and the stairs are the center of the house and its living. These are the key elements for the spatial relationships between the different parts of the house, the interior and the exterior.

© João Morgado

© João Morgado

© João Morgado

© João Morgado

The program was divided in two levels: the living room, the kitchen and the garage were positioned on the ground floor; the bedrooms and the library at the first floor. The suite was placed in a privileged point – the memory of the old house.

© João Morgado

© João Morgado

© João Morgado

© João Morgado

© João Morgado

© João Morgado

© João Morgado

© João Morgado

The scale and the site identity were always present on the construction details and material choices: stone, concrete, steel and oak wood. Inside the white and the wood comfort. Outside a granitic and a new concrete mass were sculpted on the same way.

© João Morgado

© João Morgado

Location: Guarda, Portugal
Architects: Filipe Pina & Maria Inês Costa
Year: 2014
Area: 260 sqm
Windows frame: Extrusal
Wood Floor: Wicanders “Parquet”
Bathrooms: OFA, Sanindusa, Silestone, Cinca
Interior doors: Vicaima
Kitchen: Bosh, Frasa
Photographer: João Morgado
 
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more