// arthitectural / Architecture / FINNE Architects | Fall City Renovation

FINNE Architects | Fall City Renovation

Architecture © Benjamin Benschneider

The Fall City Renovation began with a farmhouse on a hillside overlooking the Snoqualmie River valley, about 30 miles east of Seattle. On the main floor, the walls between the kitchen and dining room were removed, and a 25-ft. long addition to the kitchen provided a continuous glass ribbon around the limestone kitchen counter. The resulting interior has a feeling similar to a fire look-out tower in the national forest. Adding to the open feeling, a custom island table was created using reclaimed elm planks and a blackened steel base, with inlaid limestone around the sink area. Sensuous custom blown-glass light fixtures were hung over the existing dining table. The completed kitchen-dining space is serene, light-filled and dominated by the sweeping view of the Snoqualmie Valley.

© Benjamin Benschneider

© Benjamin Benschneider

© Benjamin Benschneider

© Benjamin Benschneider

The second part of the renovation focused on the master bathroom. Similar to the design approach in the kitchen, a new addition created a continuous glass wall, with wonderful views of the valley. The blackened steel-frame vanity mirrors were custom-designed, and they hang suspended in front of the window wall. LED lighting has been integrated into the steel frames. The tub is perched in front of floor-to-ceiling glass, next to a curvilinear custom bench in Sapele wood and steel. Limestone counters and floors provide material continuity in the space.

© Benjamin Benschneider

© Benjamin Benschneider

© Benjamin Benschneider

Sustainable design practice included extensive use of natural light to reduce electrical demand, low VOC paints, LED lighting, reclaimed elm planks at the kitchen island, sustainably harvested hardwoods, and natural stone counters. New exterior walls using 2×8 construction achieved 40% greater insulation value than standard wall construction.

 

© Benjamin Benschneider

Location: Fall City, Washington, SUA
Architect: FINNE Architects | Nils Finne
Photographer: Benjamin Benschneider
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more