// arthitectural / Architecture / FINNE Architects | Redmond Residence

FINNE Architects | Redmond Residence

Architecture Burnett Residence

The Redmond Residence is located on a wooded hillside property about 20 miles east of Seattle. The 3.5-acre site has a quiet beauty, with large stands of fir and cedar. The house is a delicate structure of wood, steel, and glass perched on a stone plinth of Montana ledgestone. The stone plinth varies in height from 2 feet on the uphill side to 15 ft. on the downhill side. The major elements of the house are a living pavilion and a long bedroom wing, separated by a glass entry space. The living pavilion is a dramatic space framed in steel with a “wood quilt” roof structure. A series of large north-facing clerestory windows create a soaring, 20-ft. high space, filled with natural light. The house was completed in late 2006.

The interior of the house is highly crafted with many custom-designed fabrications, including complex, laser-cut steel railings, hand-blown glass lighting, bronze sink stands, miniature cherry shingle walls, textured mahogany/glass front door, and unique furniture such as the cherry bed in the master bedroom. The dining area features an 8-ft. long custom bentwood mahogany table with a blued steel base.

The house has many sustainable design features, such as the use of extensive clerestory windows to achieve natural lighting and cross ventilation, low VOC paints, linoleum flooring, 2×8 framing to achieve 42% higher insulation than conventional walls, cellulose insulation in lieu of fiberglass batts, radiant heating throughout the house, and natural stone exterior cladding.

Location: Seattle, Washington, USA
Architect: FINNE Architects

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more