// arthitectural / Architecture / FJMT | Concourse Chatswood

FJMT | Concourse Chatswood

Architecture FJMT | Concourse Chatswood

FJMT | Concourse ChatswoodThe Concourse Chatswood, located in the heart of Sydney’s North Shore, offers a dynamic range of live arts and entertainment. The project revitalizes the heart of the third largest retail precinct in Australia and has become the new iconic, civic and cultural heart of the North Shore. It features a major public open space, a 5,000sqm library, 1,000-seat concert hall, 500-seat theater, performance and exhibition spaces, restaurants, shops and basement parking.

FJMT | Concourse Chatswood

FJMT | Concourse ChatswoodFJMT Architects was commissioned for the master plan, community consultation process and design of this landmark sustainable, public development. The project required innovative and flexible solutions to a complex and technically challenging brief, where the design evolved from a collaborative process with Council and its key user groups, stakeholders and wider community.

FJMT | Concourse Chatswood

FJMT | Concourse ChatswoodWhat stands out in the design is what should be considered the most distinct architectonic element of a civic work, i.e., terrace-making, or the earthwork, because it physically elevates the edifice and therefore its importance. The overall geometry of each volume of the complex is defined by its orientation towards a portion of the open public terraces. Like the extended balconies of the concert hall, these external dividing walls embrace and exceed their geometric massing.

FJMT | Concourse Chatswood

FJMT | Concourse ChatswoodEach pair of two walls clad with ALUCOBOND® frames a view of the internal volume, making a gesture towards the adjacent street. A third one, clad as well with ALUCOBOND®, at a diagonal with the previous two, defines the main entry to the complex. The design of the outer skin floats into the interior and thus welcomes the visitor.

Location: Sydney, Australia
Planning (Architect): FJMT
Building owner: Willoughby Municipal Council

Fabricator/Installer: Alu-Clad Facade Systems
Year of construction: 2011
Material: ALUCOBOND® in colours naturAL Brushed, Bronze Metallic and Grey Metallic
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

 

 

 

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more