// arthitectural / Architecture / Flavio Castro | Acapulco House

Flavio Castro | Acapulco House

Architecture Flavio Castro | Acapulco House

Flavio Castro | Acapulco HouseThe house is composed by 6 squares grouped in pairs (concept). Within this compositional rule, two subtractions were made at opposite sides to form two venues: the garage in the front and the social area behind. The different relationships that they establish with their neighbors (other squares) were determinate by the unevenness of the floor, transparency and accessibility. In the sketch below is possible comprehend this.

Flavio Castro | Acapulco House
Flavio Castro | Acapulco HouseClearly the architects can perceive one middle axis that articulates empty halves and a pavilion in the backyard that creates a dialog with the main house.

Flavio Castro | Acapulco House
Flavio Castro | Acapulco HouseIn the scheme we have different parts. In the right side, the service is organized linearly and goes unnoticed to the visitor while composing important volumetric element. It is in a strategic location with respect to orientation (sun) and functionality.

Flavio Castro | Acapulco HouseIn the left side, there is a succession of rooms is a space width 5.50 m tall and huge transparency in parallel facades to the street. This transparency reaffirms the continuity of the space.
Flavio Castro | Acapulco House
Flavio Castro | Acapulco HouseOnly one discontinuity happens by the stairs that leads to the upper floor. Metallic self-supporting, acetic and colorless, it cuts the sequence of rooms at one point creating a visual filter between the public street and the private backyard.

Flavio Castro | Acapulco HouseAt the bottom left side the pavilion ends the succession of social environments. Separated of the house by the pool and deck, creates a tension between the house and itself. This interval space (range, pool) wins quality in the duality between “seeing and being seen”, completely dissolving the notion of attachment that could be created by the pavilion.

Flavio Castro | Acapulco HouseIn the upper floor we have four suites with a marked symmetry. They are accessed by a hallway illuminated by a window above the head of the visitor and demystifies the corridor such as the word suggests. This entire upper floor is part of a common function (private area) outlined in the project by volume and color (green). The openings (windows, etc) are projected in function of the touches between the geometries of the house. To the neighbors, the openings are very punctual, while in others facades are quite present.

Flavio Castro | Acapulco HouseThe water surface under de interior stair returns to the air humidity in days of intense heat in the city of Brazil, a tropical country, and the roof garden of the pavilion keeps a low temperature of its flat roof.

Flavio Castro | Acapulco HouseThe logic of the regular squares greatly facilitated the mathematical calculations and the structural performance of the house, because the same constructive procedure could be adopted for the entire building. The distances between pillars are almost the same and there are no structural transitions between the main and upper floor.

Location: Guarujá, Sao Paulo, SP, Brazil
Architect: Flavio Castro
Project Name: Acapulco House
Architecture Design (Company/Studio Name): Flavio Castro Architects
Area(Building size): 340m2
Structure: concrete
Slabs: concrete
Walls: masonry
Closings: aluminum, wood and glass
Photographer: Marcelo Scandaroli
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more