// arthitectural / Architecture / Flavio Castro | Casa Itahyê

Flavio Castro | Casa Itahyê

Architecture FC_ITAHYE_C1

obra-projeto

Created as a large pavilion that offers many possibilities of occupation, the enclosed space of the house are comparable to the islands strategically positioned because of functionality. Inspired by Le Corbusier’s Domino concept, the structure is composed by horizontal slabs and pillars displaced off the facades.

Itahye_Esquema-01 Itahye_Esquema-02 Itahye_Esquema-03 Itahye_Esquema-04

The house was set on the front of the property to serve as a visual barrier from the street (privacy) and release a large private backyard for an intense social life.

The facade is rectangular and aligned with the existing street, which provides direct access to main floor from the left side of the house. On the right side, we have a single point of support, the vertical circulation enclosed by a steel structure.

FC_ITAHYE_C3 FC_ITAHYE_C2

On the upper floor there is a series of partitioning of the suites and two specific points that provide direct visual relationship with the exterior: the corridor of distribution on the back facade and the private terrace on the front facade.

They are like two points of exception in the proposed architectural composition.

        DSC03424

At the bottom of the property, a pavilion completes the program of uses requested by customers. Separated from the house by the pool and deck, this area creates some tension between it and the main house. It generates a duality between “see” and “be seen” and this dissolve the notion of attachment. In the end, generate spatial quality to the backyard.

Location: Santana de Parnaíba, SP, Brazil
Architect: Flavio Castro
Built area: 575m²
Site area: 823m²
Year: 2012
 
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

 
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more