// arthitectural / Architecture / Flavio Castro | Planalto house

Flavio Castro | Planalto house

Architecture Flavio Castro | Planalto house

The way of appropriation of the 800 square meters available for the establishment of the house (20x40m) is quite clear. Two large perpendiculars volumes mark the territory and categorize the uses and functions of other areas of the land. A rectangular prism, perpendicular to the street, contains the intimate features of the house on the upper floor, occupying only half of the land and releasing the other half for recreation and landscaping.

Flavio Castro | Planalto house

© Nelson Kon

Flavio Castro | Planalto house

© Nelson Kon

Flavio Castro | Planalto house

© Nelson Kon

Serving as a support and focused only on the main floor, another rectangular prism, but in different proportions, contains the service and social functions of the house. The upper volume seems to rest on the main floor, which creates a series of statements that reinforce the architectural propose. Main floor and upper floor are implanted orthogonally. Exactly on this single point of contact, there is the vertical connection between them. The metal beams on the edge of the volume parallel to the street, reinforce the idea of independence between the volumes and reveal the structural functioning of the house. The residence has a mixed structure of pillars and metal “I” beams and massive slabs of concrete with 20 cm thickness. The main access platform, located under the front overhang on the main floor, provides access to the corridor 1.80 m wide running through the house, connecting various environments. After passing through the service area, we come to the point of access to two key areas:  the social rooms (like an indoor pavilion) and the barbecue area (recreation).

Flavio Castro | Planalto house

© Nelson Kon

Flavio Castro | Planalto house

© Nelson Kon

Flavio Castro | Planalto house

© Nelson Kon

The architecs could consider them as areas, although defined, diffuse it provides a series of possible uses in addition to which they were designed. The same type of access is provided on the upper floor, where the monotony is broken by bays of double height (stair and the fireplace room) and isolated pillars. A garden-terrace covers the main floor block of the garage and recreation area. It can be accessed from a door on the upper floor of the house and also by the stairs at the recreation area. Therefore, it becomes a space of multiple functions.

Flavio Castro | Planalto house

© Nelson Kon

The Planalto house was conceived as a urban house for a couple with 02 children and could be considered as exemplary of the current Brazilian contemporary architecture.

Location: Planalto Paulista,  Brazil
Architecture, landscaping and lighting experts: Flavio Castro
Land area: 800 m²
Built area: 560 m²
Year: 2013
Photos: Nelson Kon
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

 

 

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more