// arthitectural / Architecture / FMD Architects | South Eastern Residence

FMD Architects | South Eastern Residence

Architecture FMD Architects | South Eastern Residence

FMD Architects | South Eastern ResidenceThe aim of the renovation was increase the natural amenity of the main living spaces, create a strong connection with the eastern palm garden and overlay a new layer of modern elements to the existing fabric while maitiaing some period features at the from end of the residence.

FMD Architects | South Eastern Residence

© Shannon McGrath

FMD Architects | South Eastern Residence

© Shannon McGrath

The existing building consisted of haphazardly renovations built one over the top the other. Time had taken its toll on the main structure, which had caused every wall in the house to lean towards its northern neighbour. The owners were experienced renovators, and the design approach was to create new elements to overlay onto the existing structure, in an attempt to visually square up the house. Apart from some structural alterations and reinforcement, the building envelope generally remained intact to minimise cost and concentrate spending on the new insertions.

FMD Architects | South Eastern Residence

© Shannon McGrath

FMD Architects | South Eastern Residence

© Shannon McGrath

A 10m x 1m extension was added to the southern face of the building to increase the Living, Kitchen and Bathroom areas. The extension contained a line of skylights within a profiled ceiling to draw in northern light. The profiled ceiling also contains concealed lighting for these spaces. New full height frameless glazing was installed on the eastern façade to draw morning light into the house and connect the interior with the garden. A large sliding door allows the seamless integration of the living space to the garden during the warmer months.

 Architect: FMD Architects
PhotographerShannon McGrath
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more