// arthitectural / Architecture / Foster + Partners | The Bow, EnCana and Cenovus Headquarters

Foster + Partners | The Bow, EnCana and Cenovus Headquarters

Architecture Foster + Partners | The Bow, EnCana and Cenovus Headquarters

Foster + Partners | The Bow, EnCana and Cenovus HeadquartersOfficial opening of The Bow, Calgary’s tallest tower

Special events have been held in Calgary this week to mark the official opening of The Bow, a 237-metre-high headquarters tower – the city’s tallest building and Canada’s tallest tower outside Toronto. A bold new landmark on the skyline, the project is equally significant in urban, social and environmental terms: the public base of the tower is filled with shops, restaurants and cafes and extends into a generous landscaped plaza, while the office floors are punctuated by three six-storey sky gardens, which encourage natural ventilation and help to significantly reduce energy use.

Foster + Partners | The Bow, EnCana and Cenovus Headquarters

© Nigel Young

Foster + Partners | The Bow, EnCana and Cenovus Headquarters

© Nigel Young

The Bow is the first major development on the east side of Centre Street, a major axis through downtown Calgary, and it provides a shared headquarters for Encana and Cenovus. The building’s form was shaped by analysis of the climate and organisations. The tower faces south, curving towards the sun to take advantage of daylight and heat, while maximising the perimeter for cellular offices with views of the Rocky Mountains. By turning the convex facade into the prevailing wind, the structural loading is minimised, thus reducing the amount of steel required for the inherently efficient diagrid system. Each triangulated section of the structure spans six storeys, helping to visually break down the scale of the building.

Foster + Partners | The Bow, EnCana and Cenovus Headquarters

© Nigel Young

Where the building curves inwards, the glazed facade is pulled forward to create a series of atria that run the full height of the tower. These spaces act as climatic buffer zones, insulating the building and helping to significantly reduce energy consumption. As each floor plate has been sized to accommodate a whole business unit, there was a need to promote collaboration across the companies and bring a social dimension to the office spaces. Vertical access to the office floors is therefore directed through three spectacular sky gardens, which project into the atria at levels 24, 42 and 54 and incorporate mature trees, seating, meeting rooms, catering facilities and local lift cores. Staff facilities in these atria are complemented by an auditorium at the very top of the building.

Foster + Partners | The Bow, EnCana and Cenovus Headquarters

© Nigel Young

The Bow also establishes lateral connections with surrounding buildings. The tower is fused at two points to Calgary’s system of enclosed walkways, which offers a retreat from the city’s harsh winters. The second floor is open to the public and integrates shops and cafes, and with the only public connection over Centre Street, the scheme completes a vital pedestrian link in the downtown network. Externally, the building’s arc defines a large landscaped public plaza, at the heart of which is a landmark sculpture by Spanish artist, Jaume Plensa.

Foster + Partners | The Bow, EnCana and Cenovus Headquarters

© Nigel Young

Foster + Partners | The Bow, EnCana and Cenovus Headquarters

© Nigel Young

Nigel Dancey, Senior Partner, Foster + Partners: “The tower’s form was shaped by the unique Calgary climate – facing south, the building curves to define a series of spectacular light-filled six-storey atria, with mature sky gardens, cafes and meeting areas, which bring a vital social dimension to the office floors. This principle extends to the base of the tower, which is highly permeable, with a +15 enclosed bridge connection to downtown, an atrium of shops and cafes and a fantastic new plaza. Every aspect, from the raised floors to the diagrid structure, is designed to be highly efficient. The Bow is a bold new symbol for Calgary, and is testament to the strength of our team and excellent local relationships.”

Location: Calgary, Canada
Architects: Foster + Partners
Date: 2005 – 2013
Client: H+R Real Estate Investment Trust
Appointment: 2005
Construction start: 2007
Completion: 2013
Site area: 17,500m² / 188,300ft²
Area (gross external): 199,781m² / 2,149,644ft²
Typical floor area (net): 3,584m² / 38,564ft²
Height: 236m / 774.3ft
Number of floors: 58
Structure: Steel-braced moment frame with a diagrid
Capacity: 4000
Facilities: Offices, Public plaza, Retail facilities
Parking facilities: 1360 car spaces
Materials: 39,000 tonnes of steel was used, 900,000ft² of glass was used
Sustainability: The building’s form deflects the prevailing winds, allowing for a lighter structure.
The solar heat collected in the atrium is redistributed throughout the year by means of extraction during winter and heat exchange during summer, reducing the load on the mechanical systems
3 x 6 storey-high “Sky gardens” with natural vegetation at levels 24, 42 and 54
Large glazed areas reduce the need for artificial lighting
Heat redistribution system
Displacement ventilation via a raised floor
Awards
2011: Canadian Institute of Steel Contractors, Alberta Steel Design Award of Excellence
2011: Canadian Institute of Steel construction, Ontario Awards, Award of Excellence
2011: Alberta Chapter American Concrete Institute, Award of Excellence
2012: Canadian Institute of Steel Construction, National Award
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more