// arthitectural / Architecture / Fran Silvestre Arquitectos | Balint House

Fran Silvestre Arquitectos | Balint House

Architecture © Diego Opazo
© Diego Opazo

© Diego Opazo

© Diego Opazo

© Diego Opazo

A privileged place within a golf course near to Valencia is the starting point of this project.

The proposal is drawn with elliptical traces which contain the program and maximize the possibilities of local urban law by minimizing the volumetric impact on the site. Thus, a piece with a continuous façade that seems to lodge only one floor is set on the site. The aerodynamic visuals of it guide the eye towards the deepness of the neighbouring landscape.

© Diego Opazo

© Diego Opazo

© Diego Opazo

© Diego Opazo

© Diego Opazo

© Diego Opazo

The volume is placed leaving as much free surface as possible towards the southern edge of the plot for it to be used as a garden, while the lateral limits are blurred with vegetation. The other elements that compose the urbanization resemble the curved nature of the place’s topography.

© Diego Opazo

© Diego Opazo

© Diego Opazo

© Diego Opazo

© Diego Opazo

© Diego Opazo

© Diego Opazo

© Diego Opazo

© Diego Opazo

© Diego Opazo

The inner space of the house is articulated through a central void which contains communications. Service spaces, installations and the kitchen are used to orthogonalize the curved trace of the lower floor, which opens to the garden. The upper floor with the rooms and the underground, opened to the patio, provide the house with more bounded spaces.

© Diego Opazo

© Diego Opazo

© Diego Opazo

© Diego Opazo

© Diego Opazo

© Diego Opazo

© Diego Opazo

© Diego Opazo

Four concrete supports on the lower floor hold the arched roof, from which the room’s floor hangs. This structure is covered by a monolithic, ventilated façade, which is realized with a Solid Surface with a simple curve that doesn’t require thermoforming to adapt to the geometry of the piece. The rest of materials used in the construction range from white to black, covering all scales of grey.

© Diego Opazo

© Diego Opazo

© Diego Opazo

© Diego Opazo

© Diego Opazo

© Diego Opazo

© Diego Opazo

© Diego Opazo

Other explanations can be superposed to this description, as the carpet of light which transforms the inside of the house as the hours go by.

© Diego Opazo

© Diego Opazo

© Diego Opazo

© Diego Opazo

Location: Bétera, Valencia, Spain
Architect: Fran Silvestre Arquitectos
Project Team: Fran Silvestre | Principal in charge, Fran Ayala, Ángel Fito, Adrián Mora, Jordi Martínez, Maria Masià | Architect
Structural Engineer: David Gallardo | UPV
Building Engineer: Carlos García
Interior Design: Alfaro Hofmann
Art Direction: Adrián Mora Maroto
Video: Alfonso Calza  http://vimeo.com/114534167
Site Area: 1200,00 m2
Built Area: 772,00 m2
Developer: Florin Bortos Balint (Globalint SL)
Construction: Construcciones Alabort
Photographer: Diego Opazo
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more