// arthitectural / Architecture / Fran Silvestre Arquitectos | House on Cliffside (Casa en un Acantilado)

Fran Silvestre Arquitectos | House on Cliffside (Casa en un Acantilado)

Architecture ALT-12 R

The extremely steep plot of land offers such spectacular sea views that it invites one to spend time, relax and do nothing.

A piece is incrusted into the sloping land, maintaining its natural profile which is overshadowed by the house on top.

Under the sunlight, the swimming-pool is closer to the sea and a quiet cove.

In the point of inflection, the stairway posits an evocative journey, a garden on the basement…

Considering the steepness of the land and the desire to contain the living area on one storey, a three-dimensional structure of reinforced concrete slabs and pieces that adapt to the land’s topography was chosen, thus reducing earthworks to a minimum. A horizontal platform is created by this stone-anchored monolithic construction on the level of access from the street, where the living area is located.

The swimming-pool is located on a lower level, in a flat area of the site. The concrete construction has external thermal insulation with a flexible, smooth, white grout lime coating. The remaining materials, walls, flooring, roof ballasting… are in the same colour, underscoring the homogeneous character.

 

 

 

 

 

 

Location: Toix Mascarat, Calpe, Alicante, Spain
Architect: Fran Silvestre Arquitectos
Project Architects: Fran Silvestre , Mª José Sáez
Project Team:
David Gallardo Llopis | Structural Engineer
Vicente Ramos Bou | Architectural Technician
Pedro Vicente López López | Architectural Technician
José Vicente Miguel López | Architecture
José Ángel Ruíz Millo | Architecture
Jorge Lucas Abad | Grafic Design – Drafting
Interior Design: Alfaro Hofmann
Collaborator: Jordi Martínez Ventura | Architecture
Contractor: Construcciones Alabort
Client: Fernando Sempere Montés
Site Area: 962,84 sqm
Build Area: 242,00 sqm
Project Year: 2010
Photographs: Fran Silvestre Arquitectos

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more