// arthitectural / Architecture / Frederico Valsassina Arquitectos | Alcatel Head Office

Frederico Valsassina Arquitectos | Alcatel Head Office

Architecture Frederico Valsassina Arquitectos | Alcatel Head Office

Frederico Valsassina Arquitectos | Alcatel Head OfficeThe building appears as an isolated block, morphologically linked to the ones around it, with a distinctively contemporary architectural language.Using a volumetrical speech similar to the adjoining volumes, the new building is carved in order to soften and project its image to the outside. The form is enhanced as a project-asset, contributing for the intrinsic dynamics that is intended for the global proposal.

Frederico Valsassina Arquitectos | Alcatel Head Office

© FG+SG – Fernando Guerra, Sergio Guerra

Frederico Valsassina Arquitectos | Alcatel Head Office

© FG+SG – Fernando Guerra, Sergio Guerra

Frederico Valsassina Arquitectos | Alcatel Head Office

© FG+SG – Fernando Guerra, Sergio Guerra

The two levels give place to one, through the “folding up” of the entrance level. The new volume releases itself from the ground, as a business card for anyone who enters. Suspended over the void, it directs people to the entrance, which is made to the North over the void that gives access to the parking lot.

Frederico Valsassina Arquitectos | Alcatel Head Office

© FG+SG – Fernando Guerra, Sergio Guerra

Frederico Valsassina Arquitectos | Alcatel Head Office

© FG+SG – Fernando Guerra, Sergio Guerra

Frederico Valsassina Arquitectos | Alcatel Head Office

© FG+SG – Fernando Guerra, Sergio Guerra

The rotation of the upper volume translates, on the base level, a negative that directly exposes the parking lot, allowing construction to mix with a green protection area. The building is intimately connected with its natural surroundings, taking advantage of it as a barrier against external agents.

Frederico Valsassina Arquitectos | Alcatel Head Office

© FG+SG – Fernando Guerra, Sergio Guerra

Frederico Valsassina Arquitectos | Alcatel Head Office

© FG+SG – Fernando Guerra, Sergio Guerra

In terms of materials, the solution is as restrained as possible to ensure the sobriety of the whole. Therefore, a limited range of materials is introduced in order to emphasize the formal clearance required: white spread surfaces and screen-printed glass are assumed as predominant materials.

Location:  Cascais, Portugal
Architect: Frederico Valsassina Arquitectos
Co-Workers: Sofia Salazar Leite, Rita Conceição Silva, Rita Sá Nogueira, Filipa Ferreira, Joana Quintanilha, Diana Mira, António Pinelo
Project year:  2008
Conclusion year:  2009
Construction area : 11.051,81 m2
Landscape Architecture:  PROAP
Structure and foundations:  AFA / GET
Special  technical facilities: AFA
Hydraulic plants:  AFA
Photos:  FG+SG – Fernando Guerra, Sergio Guerra
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more