// arthitectural / Architecture / Frishman Architecture | Laurel Canyon House

Frishman Architecture | Laurel Canyon House

Architecture 2_MG_8767C

A 1500 sq. ft. house which sits on a gentle hill overlooking the city with an east west orientation.This three story house, 16 feet wide x 75 feet long, steps down the hill and floats above the site contours. Steel columns and steel beams allow the wood frame to have an open plan, which opens each floor and each floor to each level.

12_MG_8024B  13_MG_8093C

A structural steel trellis allows for a large glass area to open the house to the view of the city below. Minimizing the structural walls in each wall plane so the glass can be maximized, and locating operable windows to create a natural flow of air. This flow affords the house an inherent energy efficiency.

A one car garage allows for an entry drive garden court for a second auto, behind a translucent sliding aluminum and glass gate.

The drive, or pedestrian entry level opens to the kitchen living, dining room and deck. A bathroom with a shower, where the glass ceiling of the shower acts as an intermediate landing to the glass and steel staircase. The staircase leads up to a bedroom level, which also has a deck that opens towards the view. Back to the entry level, a floor hatch opens to an access stair to the office level below. The office hangs on to the structure above, the walls, non-structural, allowed to be constructed of translucent wall panels which glow in the evening like a Noguchi lamp.

3_MG_9166B  5_MG_8855D  6_MG_7565  7_MG_9175B  10_MG_8843D  8_MG_9155B

A simple 4 foot grid provides for a rational layout where elements align for a sense of calm which sits well in the canyon and natural surrounding. The trees marching to the south and east of the house provide privacy to the surrounding neighborhood.

Location: Laurel Canyon, Los Angeles, USA
Architect: Frishman Architecture
 
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more