// arthitectural / Concept & Competition / G.Lab* by Gansam Partners | Gimpo Art Hall

G.Lab* by Gansam Partners | Gimpo Art Hall

Concept & Competition gimpo10

DESIGN CONCEPT: The proposal for the Gimpo Art Hall embraces the city’s status as an emerging regional hub while reflecting upon history and local environment.  This Art Hall aims to become a signature destination in the city.   The image of a tree was chosen to reflect  the culture of Gimpo’s agrarian past and also as a symbol of the central gathering space for the community.

The concept for the design was derived from considering the City’s History and newly found economic status in South Korea.  Situated on the southern bank of the Han River, Gimpo is a city in the process of transforming from an agricultural economy towards a contemporary consumer-based economy.

Flow and Branch: Fluidity and Linkages describes the culture of this region. The ability to adapt and stay the course, while connecting to and impressing upon a variety of cultures and economies are traits.

Aesthetically, the Structure sprouts from the ground, branches, multiplies, and envelopes the building Core and Nesting it above the street.  This structural-aesthetic reinforces Gimpo’s roots and modernization, while creating an interesting play on light and shadow.

The site also offers opportunities of pedestrian connectivity and guided views.  The Art Hall is located on the eastern end of a city block, with street access in all directions excluding the west and views toward a park and mountainscape to the south and southeast.  There is a pedestrian friendly walk connecting the site to the new gymnasium opposite the eastern road which is incorporated in the design. The emphasis on pedestrian access is inherent and accentuated in the design.

Float, Cover, and Reveal: By lifting the building mass above the street level, a covered pedestrian plaza is created.  The formal Entrance is also elevated, resulting in a public viewing deck which amplifies unobstructed sightlines. The Floating Theater nested inside the building volume along with the branching facade allows for varying degrees of apertures /openings which punctuate views from the interior and reveal the city/landscape beyond.

“Growth with Elegance and Sophistication, re-imagined in the Gimpo Art Hall”

Architect:G.Lab* by Gansam Partners
Location: Gimpo, South Korea
Client: City of Gimpo
Project architect: Chuloh Jung
Design team: Youn-Sook Hwang, Sang-Hyun Son, Lawrence V. Ha, Krittin Kampitak, Kyung-Mi Ahn, Namjoo Kim
Project area: 8,150 sqm
Competition Year: 2009
Construction Year: 2010
Status: Construction Documentation Phase

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more