// arthitectural / Architecture / Glas Italia | Glas Italia headquarters

Glas Italia | Glas Italia headquarters

Architecture Glas Italia | Glas Italia headquarters

Glas Italia has recently completed its new headquarters, designed by the Architect Piero Lissoni.

The progressive growth of our company – which since 1970 has been producing glass furniture for home, office and contract – availing itself of the cooperation of the most renowned international designers, has made it necessary to adapt the historic headquarters to the new dimension reached nowadays.

So when, five years ago, this need arose, the choice of the designer immediately fell on the Architect Piero Lissoni.

The signature feature of the new building, covering a surface of 11.000 sqm., is its external cladding, which encompasses the pre-existing factory parts into the complex of the new structure: a black steel frame supporting special thermo-insulating U-glass profiles.

The façade is punctuated at irregular intervals by narrow, window frames again in black steel.

On the south side, a cubic structure made of reinforced slab concrete, homage of Piero Lissoni to Carlo Scarpa,  dominates the building and contains an impressive conference room.

The irregular façade in U-glass is partly interrupted at the ground floor by huge gates in black steel, providing access to the transit of the trucks.

The main entrance is an opening in the façade, behind which lies an “open-air” atrium with plants and a green area.

A walkway in concrete slabs leads into the light-flooded reception area with full height glass windows.  From here the imposing self-supporting stairway in black steel and crystal glass leads to the first floor where the offices, meeting rooms, showroom and cafeteria are located.

Large glass panels divide the interior spaces. The floors are covered with light-colored resin and create a breezy and open atmosphere, enhanced by the natural light entering the rooms through three big halls, whose wooden floors remark the elegance of the building and harmonize with the black steel frames of the façade.

Location: Macherio, Italy
Architect: Piero Lissoni
Client: Glas Italia
Surface area: 10000 sqm
Project year: 2005-2010
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

  • c. tito young

    One of the hardest things to do in the world is make steel and glass humanly cozy. Its often a feel of cold, stark, empty and echo-y. I gotta say the textures, movements and patterns soften what would be vast layering of flat hard surfaces.
    In terms of the buildings form itself, I was quite drawn to the way corners were treated, electing having them with rounded edges, and a contrasting white to celebrate the entry. Personally; I think however, that entry (and secondary dark massing ) could have had a bit of variation on massing to not leave the building too much low to the ground.
    Nice project though.

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more