// arthitectural / Architecture / GLR arquitectos – Gilberto L. Rodríguez | CG House

GLR arquitectos – Gilberto L. Rodríguez | CG House

Architecture GLR arquitectos - Gilberto L. Rodríguez | CG House

GLR arquitectos | CG HouseThe CG House rests on a generous 17,250 sq. ft. site adjacent to the Sierra Madre mountains. While the site’s steep slope presented a number of design challenges, the dramatic views it afforded of the city of Monterrey provided the architect with a number of opportunities as well.

GLR arquitectos | CG House

© Jorge Taboada

GLR arquitectos | CG House

© Jorge Taboada

From the street, two massive oak tress rise to provide privacy and welcome shade to the swimming pool terrace above. Due to the sloping nature of the site, a massive, exposed concrete wall defines and encloses the swimming pool and garden areas of the house and sets the tone for the design of the house itself, which is clad in brown/black volcanic stone, IPE wood, white stucco and steel.

GLR arquitectos | CG House

© Jorge Taboada

GLR arquitectos | CG House

© Jorge Taboada

A wide exterior granite staircase lead to an intimate garden of palm trees. Directly ahead is a 12 feet-high dark oak door whose grand scale offers a hint of the dramatic scale of this 10,650 sq. ft. home that lies beyond, beginning with an entry foyer whose 15 feet-high walls are adorned with silver leaf. A massive sculptural piece of coconut roots, steel and rocks was designed specifically for this space.

GLR arquitectos | CG House

© Jorge Taboada

The living room, as well as the dining and family rooms, all have large windows with views of the garden, allowing light to penetrate deep within the spaces as well as creating a seamless interplay between the interior and exterior spaces. Also, within the house, subtle level changes between rooms not only add interest to the interior layout but these changes also reflect the site’s topography. In the private areas of the home, which is articulated through a long corridor, the occupants have access to a second garden, located at the highest point on the building site, which is less formal and more recreational.

GLR arquitectos | CG House

© Jorge Taboada

Location: Monterrey, Nuevo León, México
Architect: GLR Arquitectos / Gilberto L. Rodríguez
Date: 2009
Built Area: 10 650 sq ft
Project Team: Enrique Salas, Tomas Güereña, Felipe González
Photography: Jorge Taboada
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

 
 
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more