// arthitectural / Architecture / Gogl architekten | Haus Walde

Gogl architekten | Haus Walde

Architecture Gogl architekten | Haus Walde

Gogl architekten | Haus WaldeExamples of construction from different epochs

The client requested an open, light-filled room with the garden and the beautiful backdrop of the Kitzbühl Alps integrated into the living space. The site is located on a north-facing slope, bordered on its western edge by a stream and a path, on its southern edge by a street and on its eastern and northern edges by neighbouring sites with freestanding buildings.

Gogl architekten | Haus Walde

© Mario Webhofer

Gogl architekten | Haus Walde

© Mario Webhofer

The access road to the site is simultaneous with the street on the southern side. There is a listed building in the eastern half of the site, which had to remain unaltered. The biggest challenges were positioning the new construction on a difficult slope, the narrowness of the site and the architectural conflict with the existing house.

Gogl architekten | Haus Walde

© Mario Webhofer

Spatial concept:
The new building is consciously presented as a contemporary counterpoint to the old house. Both buildings stand independently of each other as examples of construction from different epochs. We attempted to adapt the new construction to the topography of the site and to embed it as well as possible into the terrain, at the same time making maximum use of the building regulations. The changes of level in all three storeys, which are adapted to the terrain, create differentiated zones while maintaining the open plan. A long wall of natural stone on the slope side gives the residents ‘backing’ from behind.

Gogl architekten | Haus Walde

© Mario Webhofer

 

The large-scale glazing, facing south towards the valley, opens up varied views on the wonderful backdrop of the Kitzbühler Alps. Moveable facade elements of wood ensure a feeling of spatial openness, while at the same time safeguarding the private sphere of the residents. The multi-layered structure of the facade and the interlaced rooms result in a complex spatial experience. The central element of the ground floor is an open fireplace which sends surplus heat to the geothermal heat pump and creates a cosy atmosphere.

Gogl architekten | Haus Walde

© Mario Webhofer

Gogl architekten | Haus Walde

© Mario Webhofer

As a modern contrast to the earthly materials of wood and natural stone, the ceiling in the ground floor is made of exposed concrete. In the bedrooms, oak wood dominates the floors and the ceilings. The terraced roofs with their broad projecting canopies give the building the character of an open structure embedded in the landscape with a panel-like form. The interconnected inner rooms are further enlarged by generous terraces without thresholds. The west-facing terrace, which enlarges the living area, ‘sways’ over the stream along the western edge of the site and thus makes optimal use of the limited space.

Gogl architekten | Haus Walde

© Mario Webhofer

 

Gogl architekten | Haus Walde

© Mario Webhofer

Gogl architekten | Haus Walde

© Mario Webhofer

Gogl architekten | Haus Walde

© Mario Webhofer

The roof of the carport (which aligns with the street) is transformed into part of the garden through planting and is not visible from within the house. The southern part of the basement is built as a living and working area and is optimally lit from the south. The long path between the street/carport and the basement (which is lit from above), serves as an art space for pictures and sculptures.

Location: Kitzbühel, Austria
Architect: Gogl architekten
Category: one family house
Start of planning: May 2008
Start of construction: July 2011
Completion: Nov. 2012
Description
Site area: 1.297m2
Living space: 286 m2
Net useable area: 383 m2
Area of build: 190 m2
Project team: Hannes Schroll, Michael Kapeller, Hildegard Platzer-Rieder
Subplanning
Static, site management: IB Hanel, St. Johann i. Tirol (A)
Lighting planning: Akzente Lichtsysteme, Innsbruck (A)
Performing Companies
Master-Builder Hans Bodner Baugesellschaft m.b.H.&Co. KG, Kufstein (A)
Electrician Elektro Hochfilzer, Ellmau (A)
Carpenter Holzbau Maier, Bramberg (A)
Joiner Tischlerei Hofer KG, Gramartstetten (A)
Tischlerei Schönleitner, Kuchl (A)
Stove-fitter Mandl & Bauer GmbH, Windorf (A)
Tinsmith Bruno Schenk GmbH, St. Johann i. Tirol (A)
Metalworker Gschaider Metalltechnik GmbH, Obertrum am See (A)
Visualisation: Gogl Architekten
Photos: Mario Webhofer
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more