// arthitectural / Interiors / GRASSICORREA architects | Canali Building

GRASSICORREA architects | Canali Building

Interiors GRASSICORREA architects | Canali Building

GRASSICORREA architects | Canali BuildingThe recently renovated building located in New Bond Street in London houses Canali’s largest boutique worldwide, with offices and showroom. Today, it constitutes the Italian fine tailoring brand’s new location headquarters in six floors. It occupies two adjoining historical town houses that have previously been subject of several alterations starting from the 80’s.
On the 90’s the ground floor and lower level of both buildings are joined together to create a single retail area.

GRASSICORREA architects | Canali Building

© Matteo Piazza

GRASSICORREA architects | Canali Building

© Matteo Piazza

GRASSICORREA architects | Canali Building

© Matteo Piazza

The structure with a total surface area of 1200 sqm is completely redesigned with public access limited to the boutique area only, which is about 700 sqm distributed in two floors. The mezzanine is destined to stockroom use and showroom reception, offices on the floor above and showroom on the remaining two floors. Showroom and offices have a separate entrance at the rear of the building.

GRASSICORREA architects | Canali Building
© Matteo Piazza
GRASSICORREA architects | Canali Building

© Matteo Piazza

Notwithstanding the previous structural intervention, all vertical circulation was restudied in order to put together all its varied destined uses thus maintaining the best aesthetical result possible considering costs and the current local security restrictions. The design intent is evident starting from the shopfront where the double-height entrance works as a prelude that invites the visitor to come inside, like if not even the glass window becomes an obstacle to come inside thanks to its antiglare treatment.

GRASSICORREA architects | Canali Building

© Matteo Piazza

GRASSICORREA architects | Canali Building

© Matteo Piazza

The vertical wall of the mezzanine facing this double-height area and highlighted by LED wall wash lighting is completely visible from the exterior and it is covered in beige stone with a rectangular three-dimensional pattern that seduces and captures the passers-by attention. It is emphasized by a portal made of mahogany wood that covers the ceiling and walls of this space.

GRASSICORREA architects | Canali Building

© Matteo Piazza

The sale area is organized into open display rooms for the Formal, Leisure and Accessories collections in a newly introduced update of the concept, while the juxtaposition of the materials used – dark mahogany, dark gray back-painted glass, ribbed finish stone, braided leather panels, white lacquer and dark brown leather often in contrasting combinations for cladding and decorations – make the space even warmer and more welcoming, as well as enhancing the appeal of the displayed merchandise.

GRASSICORREA architects | Canali Building

© Matteo Piazza

GRASSICORREA architects | Canali Building

© Matteo Piazza

The polished marble floor has walnut islands in the centre of the various areas with carpet inserts to identify the relax areas.Light-emitting bricks scattered over the wall beside the main stairway accompany customers to the lower level. This floor offers more space for the collections, but most importantly for special customer care services, including Made to Measure suiting and Private Shopping, available in specially designed VIP areas with parquet floors, wood clad ceilings and wall panels covered in interweaving brown suede strips giving the space a uniquely tailor-made appearance.

Location: London, UK
Architects: GRASSICORREA architects
Project name: CANALI Bulding New Bond St
Total Area: 1200 m2
Sale Area: 447 m2
Stockroom+Services: 176 m2
Offices: 70 m2
Showroom: 353 m2
Client: Canali Retail UK Ltd
Project Team: Duccio Grassi and Fernando Correa
Collaborators: Elena Galbiati, Luca Martorelli, Marco Gentilin, Homoud Al Rashid, Simone Innocenti, Silvia Righetti
Photos by: Matteo Piazza
Project Manager: CB Richard Ellis Ltd
Local Consultant: Architect/Disability discrimination/Fire Precautions:    Sava Mihajlov
General Contractor: Goodman Hichens PLC
Furnishing Company: Lisar S.p.A
Structural: AID Engineering
Mechanical works: Sidney Cubbage Ltd
Electrical works: MCE Ltd
Security: Eurocontrolli S.r.l.
Boutique Lighting: Quattrobi S.p.A.
Showroom Lighting: Reggiani S.p.A.
Boutique Wall stone: Alfredo Salvatori
Showroom Wood wall-cladding: Edilegno s.r.l.
Stone feature wall structure: Kapo S.r.l.
Shopfront/Glazing: Grazi Cristalli s.r.l.
Boutique Seating: Giulio Marelli
Signage: Rydon Signs   
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

 
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more