// arthitectural / Architecture / Griffin Enright Architects | Mandeville Canyon residence

Griffin Enright Architects | Mandeville Canyon residence

Architecture Griffin Enright Architects | Mandeville Canyon residence

Griffin Enright Architects | Mandeville Canyon residence This project is sited on a cul-de-sac that creates a tapered lot, with a small front yard that contrasts with an expansive rear yard that opens to the canyon and city views. The house becomes an over-scaled porch with a discrete entrance and deliberate entry sequence that reveals the views. From the rear yard, the house is seen as horizontal layers that seem to emerge from the landscape, while the presence at the entrance of the house is distinctly more urban and vertical.

Griffin Enright Architects | Mandeville Canyon residence

 

Griffin Enright Architects | Mandeville Canyon residence The dichotomy between the understated street presence and the openness of the backyard enhances the narrative experience of discovering the vast view in the living spaces upon entering to the house. The walls fold into roof surfaces, enhancing the threshold experience and anchoring the horizontal qualities of the terrain.

Griffin Enright Architects | Mandeville Canyon residence

 

Griffin Enright Architects | Mandeville Canyon residence

Griffin Enright Architects | Mandeville Canyon residence Upon entry to the main living space, telescoping doors that form the wall to the backyard disappear, transforming the living room into a porch within a porch, enclosed but engaged with the landscape. Adjacent to the living room, a covered porch is a formed by the shifting geometry between the ground floor and second level plans. The porch and living room level is subtly lifted from the ground plane, creating a layer of terracing that extends the topographic shifts of the landscape into the house.

Griffin Enright Architects | Mandeville Canyon residence

 

Griffin Enright Architects | Mandeville Canyon residence

Griffin Enright Architects | Mandeville Canyon residence On both levels, the open glazed facades face southeast, with the large porches protecting the interior spaces from harsh sunlight in the summer while allowing winter light to extend into the house for passive heating. The upper level is bisected by an open court that separates the master bedroom from the children’s bedrooms while joining a second floor deck that wraps both volumes.

Griffin Enright Architects | Mandeville Canyon residence

 

Griffin Enright Architects | Mandeville Canyon residence

Griffin Enright Architects | Mandeville Canyon residence Cantilevering at the corner of the house, the corner of the master bedroom disappears to maximize views up the canyon and towards the city vista. This upper level, distinctly horizontal, creates another layer that extends the lifting landscape below.

Location: USA
Architect: Griffin Enright Architects
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more