// arthitectural / Architecture / GROUP A | Caballero Fabriek

GROUP A | Caballero Fabriek

Architecture GROUP A | Caballero Fabriek

The concept for the former Caballero factory-site in the Hague is to stimulate creative and innovative activities amongst the tenants.

Cross-fertilization between the various disciplines will be enhanced by linking commercial activity and culture. This cross-fertilization is the leading theme for the Binckhorst Innovation Factory redevelopment scheme. Therefore common spaces and meeting points take centre stage.

The 14.500 sqm development, situated on the premises of the former factory, comprises 56 work-units ranging from 18 up to 250 sqm each.

The original factory building from 1953 was left untouched, later additions were demolished. The industrial character remains intact while new functions stand out by their different design. The newly created broad corridor which doubles as a meeting place is the backbone of the building.

The canteen, the lounge areas and the central reception are located here. The corridor links the 56 units. To save space and to leave the space open and light the conference rooms are hung from the ceiling as wooden boxes.

The finish of these and other elements remains raw to preserve the factory athmosphere.

Light is an important unifying factor: the reopened skylights and the vitreous sliding doors and walls from transparent Rodeca create an light, open and homogenous space.

Printed screens in front of the main facade define the exterior view.

Location: The Hague, The Netherlands
Architect: GROUP A
Project Team: Maarten van Bremen, Adam Visser, Folkert van Hagen, Philip Vencken, Suzanne Linders, Jos Overmars, Jasper Hermans, Niclas Frenning, Tom Neu, Gebina Harren
Main Contractor: Koninklijke Woudenberg
Structural Engineer: Pieters Bouwtechniek
Installations: Schreuder Groep
Management: Bouw & Projectburea
Client: Municipality of Den Haag
Commision: 2004
Construction: 2006-2008
Surface Area: 15.000 sqm
Construction Costs: 5.500.000 euro
Photographer: Scagliola/Brakkee

Awards:
Nieuwe Stad Prijs Den Haag 2006: both Jury Award and the Audience Award

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

 

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more