// arthitectural / Architecture / Grupo ARKHOS | Student Center

Grupo ARKHOS | Student Center

Architecture Grupo ARKHOS | Student Center

Grupo ARKHOS | Student CenterThe Student Center from the Monterrey Tech University in Ciudad Juarez was conceived as a leisure and recreation place for the student community from high school to University. Surrounded by a mature treed garden, the 2 level and 7000 sq. ft. building is composed of a covered access plaza, which integrates itself to the interior of the building by a set of glass and aluminum garage door, blurring the line between the interior and the exterior.

Grupo ARKHOS | Student CenterThe lower level has a central area with seating and space for a variety of entertainment options, from air hockey, ping pong tables, board and video game consoles, television sets, a small food kiosk and a school supplies store and restrooms; on the upper level there’s a variety of seating options and a smoothie and soft drinks bar. The building, apart from fulfilling the necessities of the students, to generate interaction and togetherness among students, it had to make a statement that in this Campus they could break paradigms, are committed with the environment and are willing to invest in sustainable projects.

Grupo ARKHOS | Student CenterThis was to be a geometrically interesting building, perform outstanding energetically, being flexible to accommodate different activities throughout time, and all within a very limited budget, having austere finishes, and above all, show that it was a sustainable project. It is built with 11 standard ISBU 40 ft. used containers on their High Cube version. Due to their structural sturdiness we stacked them one over the other generating voids and cantilevered areas. That arrangement created informal gathering open spaces on both levels, and interesting views from one level to the other. The resulting central space works as a central patio with double height, surrounded by mezzanines and porticos.

Grupo ARKHOS | Student CenterThe building acquired its personality within the campus, in itself it is a school, a project that teaches that we must participate in caring for the environment, that we must recycle and that there are many ways to do that. Also teaches that every building must try to give their share for the conservation of our natural resources both during construction and during operation. Recycling the containers allowed us to reduce the amount of CO2 generated by the construction of the building, the containers used prevented that tons of structural steel needed to be manufactured, 80% of the buildings structure was swapped by the containers.

Grupo ARKHOS | Student CenterThe perimeter of the building has voids generated by the position of the containers, and those voids were covered by aluminum and glass garage doors, which can be lifted entirely, allowing natural cross ventilation throughout the year. The fact that the building is surrounded by mature trees helps that the winds come in at a lower speed and at a lower temperature. This has allowed that even being situated in a city where temperature oscillate between 95 and 110 F. during summer, the building can operate with the windows open and HVAC systems shut off during most of the year.

Grupo ARKHOS | Student CenterThe windows also fill the building with natural light preventing from using artificial lighting during operation hours, and the façade shades prevent the entry of direct sunlight and heat to the interior.  The containers on their exterior side is covered with a mix of automotive paint and ceramic nano-spheres, that generates a texture resistant to abrasion, a characteristic needed on a student building, and on the other hand, the microscopic spheres repel a great deal of heat irradiated from the sun, helping to keep the interior of the building cool. On the interior side of the containers we installed ICYNENE foam insulation covered by drywall completing the insulation factor needed.

Grupo ARKHOS | Student Center

Grupo ARKHOS | Student CenterThe rest of the buildings finishes are grinded and then polished concrete and laminate flooring inside the containers and on the mezzanines. This allowed us to keep operating and maintenance costs to a minimum. This method also aided to reduce waste and lowered the construction schedule considerably. In conclusion, this building without high tech equipment managed to have an exemplary performance throughout the year, performs its function with great acceptance from the students and teaches its users a different way to address sustainability and care for the environment.

Location: Ciudad Juarez, Mexico
Architect: Grupo ARKHOS
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more