// arthitectural / Architecture / H ARQUITECTES+ dataAE | student housing 912

H ARQUITECTES+ dataAE | student housing 912

Architecture H ARQUITECTES+ dataAE | student housing 912

The new dwelling house for university students is located in the same block as the Vallès Architecture School. The project proposed intends to keep its balance among the existing buildings, outside areas and the new dwelling house, which is formed from two parallel to street blocks layed out over two floors and separated by a central atrium.

For it is a dwelling house for architecture students, we have come up with a program that permits intense connections among the users both individual and group level, owing to the interior flexibility of the apartments and the potential use of the atrium as an event space.

The project banks on industrialized construction by using just one housing module type made of preformed concrete without partition walls. Each unit has just the necessary fixed elements, simplifying finishing and installations. Most of the components are installed and assembled by dry-build systems so every module and its finishing can be dismantled and reused or highly recyclable.

H ARQUITECTES+ dataAE | student housing 912

© Adrià Goula

H ARQUITECTES+ dataAE | student housing 912

© Adrià Goula

H ARQUITECTES+ dataAE | student housing 912

© Adrià Goula

The building is layed out over two floors in order to take advantage of the existing topography making accessible entrances without the need of using elevators and to reduce a 50 percent of square meters in corridors and stairs. The central atrium is covered in order to create an intermediate bioclimatic space that makes increase the energy efficiency of the building and, at the same time, economizes the building enclosure.

H ARQUITECTES+ dataAE | student housing 912

© Adrià Goula

H ARQUITECTES+ dataAE | student housing 912

© Adrià Goula

The cycle of life analysis demonstrates that this project saves up to 50 percent the energy associated to construction materials and a 70 percent the energy demand in respect to standard buildings according to CTE regulations.

Location: Sant Cugat del Vallès, Barcelona
Architect: H ARQUITECTES | David Lorente, Josep Ricart, Xavier Ros, Roger Tudó + dataAE |  Claudi Aguiló, Albert Domingo
Collaborators: Ana Tamayo, Toni Jimenez, Blai Cabrero, Montse Fornés, Carla Piñol, Anna Bonet,
Montse Quiròs (HARQUITECTES)
ÀBAC enginyers
Societat Orgànica
Project: STUDENT HOUSING (Universitat Politècnica de Catalunya)
Customer: UPC / UTE Compact Hàbit i Constructora d’Aro
Competition: 1st Prize
Year of realization: 2009-12
Surface constructed: 2.400 m2
Constructor: Constructora d’Aro
Photos: Adrià Goula
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more