// arthitectural / Architecture / H ARQUITECTES | House 804

H ARQUITECTES | House 804

Architecture H Arquitectos | House 804

H Arquitectos | House 804Located in a pleasant residential neighbourhood, the house is a compact building (almost a cube) surrounded by a 3 meters wide perimeter necessary courtyard, which is the minimum mandatory gap based on current regulations. The pre-existing yard, the swimming-pool and the shed set at the back of the plot are preserved by the express wish of the owners.

H Arquitectos | House 804

© Pedro Antonio Pérez

The perimeter courtyard, which completely surrounds the house, it is like an outside lounge connected in different ways and intensities with the main interior pieces of the ground floor, giving different qualities and uses to each façade: on the south, a sunny garden is connected with the kitchen; on the west, with the main entrance; on the east, an uncovered parking place with direct access to the kitchen and finally, on the north, a large terrace links the house with the upper garden level and the pre-existing swimming pool.

H Arquitectos | House 804

© Pedro Antonio Pérez

The house is made of black concrete block, a material used to solve the load-bearing wall structure and the façades. All the surrounding courtyard elements (fences, pavements, benches, etc.) are also built with the same concrete block working as a unit. Vegetation will finally stamp in time to reach the pretended ambience and character.

H Arquitectos | House 804

© Pedro Antonio Pérez

H Arquitectos | House 804

© Pedro Antonio Pérez

H Arquitectos | House 804

© Pedro Antonio Pérez

The structure of the house is a load-bearing wall system with three concentric walls, one for each floor, working only under compression. As a consequence, the inner wall ends at the ground floor level, the intermediate at the first floor and the façade reaches the roof floor. Inside the house, in the main rooms, the concrete block walls are not covered.

H Arquitectos | House 804

© Pedro Antonio Pérez

H Arquitectos | House 804

© Pedro Antonio Pérez

For the stairs pavement we used recycled hydraulic pieces coming from the old house of the plot. Under the stairs, where the block walls are wider (30cm), a central fire place faces both the living room and the kitchen.

 

Location: Parets del Vallès, Barcelona, Spain
Author:H ARQUITECTES (David Lorente, Josep Ricart, Xavier Ros, Roger Tudó)
Name of work: House 804
Collaborators: Blai Cabrero Bosch, architect (Harquitectes)
Montse Fornés Guàrdia, architect (Harquitectes)
Iñaki González de Mendiguchia Garmendia, quantity surveyor
Year of realization: 2008-11
Surface constructed: 160m2
Photographs: Pedro Antonio Pérez
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more