// arthitectural / Interiors / Hackenbroich Architekten | The Traffic Of Clouds

Hackenbroich Architekten | The Traffic Of Clouds

Interiors Hackenbroich Architekten | The Traffic Of Clouds

The Traffic of Clouds was a large scale site-specific installation in the PROGRAM Gallery Berlin developed by Hackenbroich Architekten in collaboration with Jan Christensen.

The large wooden construction was woven together and worked without any connection elements; the pure tension of the interlinked wood created a stable structural system, in which all individual members stabilized each other. This structural system was extended by a wall painting by Jan Christensen.

The Space - Program Gallery in Berlin | © Carson Chan

The Space - Program Gallery in Berlin | © Carson Chan

The Space - Program Gallery in Berlin | © Carson Chan

The Space - Program Gallery in Berlin | © Carson Chan

Developed over the course of eight months between the artist and the architects, this project was ultimately an experiment in collaborative thinking across disciplinary and methodological boundaries. The logic of weaving and constant movement pervaded both the built form and the wall painting. The tension in the wood fibres of the interwoven boards formed sturdy walls of lace, which redefined both the visual effect and the intended use of the wood boards. As if casting the negative space between the elements onto the gallery wall, Jan Christensen’s painting deepened the space of the room – blending color into changing views afforded by the installation.

The Weaving principle - minimal elements

The Weaving principle - basic formations

The Traffic of Clouds aimed to question the standardized ways we use our everyday spaces and to present an alternative where the function of a space is not prescribed by convention but determined by its users. Spreading between rooms and reaching towards the ceiling, the new surfaces disrupted and reconfigured the planning of PROGRAM ’s functions: the installation dissolved the boundaries between exhibition space and office, hybridizing the formerly separated gallery and office functions. Filling up the entire room, the role of the structure was also blurred – at the same time an installation object, a walking surface, and a room. Folding upon itself in waves of wood, the fluid form of the structure accommodated various activities simultaneously. Like an outdoor park, the construction provided for its users a place for leisurely diversions; continuing to blur categories of indoor/outdoor uses and sponsoring an indoor urbanism of sorts.

The Weaving principle - initial model

Indeed, those who work in PROGRAM’s office space where invited and have actually used the structure as an extension of their office space throughout the duration of the exhibition. Furthermore the WiFi which was available to the public has enabled the visitors to use the structure as a wireless lounge during the exhibition hours.

Jan Christensen’s paintings worked similarly to bridge categories. Having a formal origin in street art and graffiti, Christensen recaptured the spirit in this practice of urban wall painting by trespassing the formal boundaries of the gallery’s wall. As if in conversation with the movement of the boards, multi-hued patterns spanned indiscriminately across walls, ceiling and column. programonline.de / janchristensen.org

Location: PROGRAM Gallery, Berlin, Germany
Architects: Hackenbroich Architekten | Wilfried Hackenbroich and Rainer Mühr
Artist: Jan Christensen (wall painting)
Construction Team: Miodrag Kuc, Sandra Schneider, Anna Baltschun, Jesko-Malkolm Johnsson-Zahn, Matthias Feulner and Iris Tegtbur.
Gallery: Carson Chan / Fotini Lazaridou-Hatzigoga and PROGRAM e.V.
Year: 2007

Exhibition Give-Away: The TOC-Do-It-Yourself-Kit

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more