// arthitectural / Architecture / Hardel & Le Bihan Architectes | Residential block of 24 housing units Zac Pajol

Hardel & Le Bihan Architectes | Residential block of 24 housing units Zac Pajol

Architecture © Vincent Fillon
© Vincent Fillon

© Vincent Fillon

The building is part of an overall urban study of development in a rapidly changing area: the north-east sector of Paris. Its outstanding location at the corner of the new Rue Romy-Schneider, which opens out the new Dupuy site to Rue Pajol, gives the project a special role as an urban landmark. The building accommodates 24 uncapped rental apartments on several storeys (ground floor + 6 floors) and two commercial premises on the ground floor. The whole length of the facade opening onto Rue Pajol, the corner and the first third of the facade on Rue Romy-Schneider, is taken up by a large commercial unit that can be divided into two sections. A second, smaller unit occupies the other end of the northern facade. The entrance hall is located between the two commercial premises and provides access to the housing units, the concierge’s office and the waste facilities. The body of the building is clad with full bricks of variegated shades and surface qualities. It is balanced by “Parisian” type vertical openings, which are of constant width and spaced out progressively on the northern facade and at regular intervals but of increasing width on the eastern facade.

© Vincent Fillon

© Vincent Fillon

© Vincent Fillon

© Vincent Fillon

© Vincent Fillon

© Vincent Fillon

This kinetic composition creates an effect of distorted perspective that alters the perception of the scale of the two adjacent streets and leads one to question the building’s geometry. Balconies of different lengths are freely positioned. The organic arrangement of the “inhabited” sections of the facade contrasts with the regular geometry of the facade’s framework. The overall effect tends to reinforce the individual character of housing units within the collective unit so as to encourage them to be adapted by the inhabitants. On the last two levels, the recesses open up wide accessible terraces affording clear views towards the neighbouring Pajol district and the distant landscape of railway tracks.

On the last two levels, the recesses formed by successive folds of facade surfaces open up long accessible terraces affording clear views towards the new Pajol district.

Location: rue Romy – Schneider, Paris 18e, France
Architect: Hardel & Le Bihan Architectes
Program: 24 housing units and retail
Client: Soferim (CPI)
Engineering consultants: CAP STRUCTURES (structure), INNOVATION FLUIDES (fluids), EGYDE
Mission: design and architectural monitoring
Delivery: January 2014
Cost: 2,9 M euros
Area: 2089 m² SHON
Certification: Habitat et Environnement option performance – BBC Effinergie
 
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more