// arthitectural / Architecture / HASSELL | Epping to Chatswood Rail Link

HASSELL | Epping to Chatswood Rail Link

Architecture © Simon Wood

The Epping to Chastwood Rail Link is a $2.35 billion expansion of the Metropolitan network, providing world class stations, at Epping, Macquarie University, Macquarie Park and North Ryde.

© Simon Wood

© Simon Wood

© Simon Wood

Signature entry pavilions establish the project identity. Draped in glass louvres they welcome, shelter and direct passengers. They capture light by day and beckon at night.

© Simon Wood

They breathe as the stations breathe, a naturally ventilated solution that minimises costsand enhances amenity.

The organisation of the underground stations is simple and legible; a sequence of spaces which calibrate the journey into another realm. The design presents a new sustainable typology with ticketing, amenities and management located deep underground enabling a single employee to manage the station from one central location. In the stations the air is clean, the temperature mild and the acoustics crisp.

© Simon Wood

Location: Sydney, NSW, Australia
Architect: HASSELL
Client: Transport Infrastructure Development Corporation
Scale Approx: 5,000 sqm per station
Value: A$2.35b
Date: 2009
Photographer: Simon Wood

Awards:
2009 Australian Institute of Architects (NSW Chapter) – Premier’s Prize
2008 MBA National Excellence in Construction Awards – Winner – National President’s Award
2009 Engineering ExcellenceAwards (Sydney Division) – High Commendation – Building and Structures

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more