// arthitectural / Lighting / HASSELL | Vivid installations

HASSELL | Vivid installations

Lighting HASSELL | Vivid installations

HASSELL | Vivid installationsThe Dalgety Line by David Tickle and Emma Townsend is a site-specific installation that seeks to reconnect the city and the Harbour, responding to the original position of two assets of the Dalgety company (a wharf and a wool store), as well as a 2012 proposal to split the Millers Point area into two suburbs, disconnecting the hillside settlement from the waterfront.

The Dalgety Line seeks to reconnect Millers Point with its historic waterfront, both literally and conceptually. It runs along and across a portion of Hickson Road, suspended above the ground and tethered sensitively to buildings and urban elements. Marking the western threshold of the Vivid Festival, the line creates a sense of arrival or departure for people passing beneath it.

HASSELL | Vivid installations

HASSELL | Vivid installationsField of Colour by Nicholas Elias and Clinton Weaver is a series of illuminated coloured tube clusters. Each cluster has the same geometry and spacing except that each is rotated in a slightly different way. The installation accentuates the quality of the site, as it is a quiet and calm piece of work with no strong narrative. Its abstract nature means that people can engage with it and interpret it in their own way.

HASSELL | Vivid installations

HASSELL | Vivid installationsRats by Jason Hammond, Sarah Meyer and Bridget Tregonning references the invasion of rats that took place in 1900 in The Rocks and Walsh Bay area that resulted in an outbreak of bubonic plague. A program of quarantining the outbreak area followed, as the Sydney Harbour Trust demolished all the existing buildings in the area and created a new rat-proof sea wall to stop rats breeding in the area. The invasion of rats can be seen as the single most defining factor in the development of the area as it is today and the design team used this idea to create the random effect of rats floating the water of Piers 8 and 9 in Walsh Bay. The rats – which try to evoke the slightly eerie feeling of eyes staring out from the dark at passers-by – were crafted by the design team themselves, completely out of material that are associated with the sea and water.

HASSELL | Vivid installations

HASSELL | Vivid installationsWalsh Bay Whispers by Grace Tham looks to the Walsh Bay Wharves and the significant role they played in Sydney’s founding history and maritime past. The wharves were hubs for settlers, traders and travellers, each with their own colourful tale to tell. This installation aims to bring those secrets and stories back to life, capturing the essence of the era when the wharves were first built and the area was a bustling centre of Sydney. Using light and sound to inspire imagination and evoke emotions, Whispers is an immersive experience of discovery and delight where nothing is as it seems. The installation is best described as real-time public theatre and features a custom-built brass and crystal chandelier, ghost illusions, reclaimed doors and windows from historic sites and an emotive soundscape designed by David Pickvance.

HASSELL | Vivid installationsThank you to the sponsors who supported our installations:

Waterman Group, Contemporary Furniture Design, Domus Lighting, Production Resource Group (PRG), MySmartCTI, Stowe Australia, UNSW, Media Architecture Institute, AHL, Light Force, Point Of View Lighting Design and JHA Engineering, David Pickvance.

Location: Australia
Architect: HASSELL
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

 
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more