// arthitectural / Architecture / heri & salli | Pleated dress

heri & salli | Pleated dress

Architecture heri&salli | Pleated dress

The architects’ office heri & salli from Vienna created in a residential building of a private building owner in Austria a so-called “pleated dress”, a façade design that is positioned in front of the building including a grid system lying behind. The bent perforated plates can be shifted individually on a perimeter frame as required.

heri&salli | Pleated dress

© Paul Ott Photografiert

heri&salli | Pleated dress

© Paul Ott Photografiert

The primary goal was to offer various possibilities of shading to the building and its users, since the façade consists of a glass surface that spreads over 2 floors. In addition the building obtained an individual appearance despite its regular construction. By means of the grid system lying behind it’s possible to access the space of the building lying on the outside of the façade if necessary. The existing French windows suggested this approach.

heri&salli | Pleated dress

© Paul Ott Photografiert

With the façade closed we have a regular ornament, with the façade moved, matching ornamental pieces are created. Because of the slight bend in the perforated plates it was possible to reduce the sheet thickness and achieve on the other hand a high rigidity of the plate itself.

Location: Austria
Architect: heri & salli
Images: Paul Ott Photografiert
Project name: Pleated dress
Finished: August 2012
steel – construction: Metallbau Fischer; Klagenfurt
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more