// arthitectural / Interiors / heri&salli | Viennese Guest Room

heri&salli | Viennese Guest Room

Interiors © Hans Schubert

The architects’ studio heri&salli designed the VIENNESE GUEST ROOM for the Gegenbauer Vinegar Brewery in Vienna. They created guest rooms in 5 small apartments in a Viennese apartment building, with the bare minimum of intervention. The main and practically the sole piece of furniture is the socalled VIENNESE GUEST BED.

© Hans Schubert

© Hans Schubert

© Hans Schubert

© Hans Schubert

Piled up squared timbers create a central sleeping area, the surrounding areas can also be used. It combines all of the functions of a guest room, any further furniture is redundant, the centre is the room…reduced to its minimum. We move about on the area available – the surface is the substance. The room is really only its own frame and boundaries …we do not really need these anymore.

© Hans Schubert

© Hans Schubert

Bricks, ceilings, floors are uncovered and make the history of the house visible. New installations like cabling, pipes, chains or ropes are nothing more than what they are. Technological seductions give way to visible construction details – a kind of NEGATIVDESIGN.

© Hans Schubert

© Hans Schubert

© Hans Schubert

© Hans Schubert

© Hans Schubert

© Hans Schubert

As far as the bathroom is concerned, the stages of a stay are reflected in the sequence of the elements that are there – hygiene for nomads. We move about on the spatial field available. Any possible fittings and functions within this are rather temporary markings.

© Hans Schubert

© Hans Schubert

Since 2004 Heribert Wolfmayr (1973) and Josef Saller (1971) – heri&salli – have been working on architectonic, spatial and temporary concepts that only achieve their objectives when the completed object is presented to other people. The material acquires meaning and purpose through having counterparts. Time and time again, it is human beings who make up the active part of the reason behind an architectonic concept.

© Hans Schubert

© Hans Schubert

The most important awards they have received for their concepts and realisations have been the ORF Art Award in 2002, the Salzburg Wood Construction Award in 2003 in the category of special constructions, the Architectural Promotional Award from the Region of Salzburg in 2004, a nomination for the “Adolf Loos Staatspreis” in 2005, award-winners in the “Central Glass International Design Competition” in Tokyo in 2005, the Architecture Prize of the Region of Upper Austria in 2008, the City of Vienna Prize in 2009, the “Europe 40 under 40” Architects Award in 2009, a recognition prize in Carinthian Wood Construction Award in 2011, “Best Digital Exhibition Award” at the 9th International Architecture Biennale in Sao Paulo in 2011, the Architecture Award of the Region of Burgenland in 2014 and the Austrian Property Developer Prize in 2014 for the project OfficeOff.

© Hans Schubert

© Hans Schubert

They have participated in exhibitions at Salzburg Künstlerhaus, Vienna MAK, Vienna Künstlerhaus, Architectural Biennale in Beijing in 2004, Aedes Gallery in East Berlin, Palace of the Republic, SAM in Basel, Archidocumenta / Documenta 12 in Kassel, DAC Danish Architecture Centre, Espai d’Art Contemporani de Castellón, Architekturforum OÖ (afo) in Linz, 9th International Architectural Biennale in Sao Paulo 2011, Architekturzentrum Wien (AZW), East-Centric Architecture Triennale in Bucharest in 2013; CANactions Architecture Festival in Kiev in 2014 and the 14th Venice Architecture Biennale in 2014. Guest professorship: space&designstrategies, 2009/10 – University of Art, Linz Lectureships: Vienna University of Technology; Graz University of Technology; International Summer Academy in Salzburg, University of Applied Arts Vienna.

© Hans Schubert

© Hans Schubert

Location: Vienna, Austria
Architect: heri&salli
Team: Wolfgang Novotny
Client: Erwin Gegenbauer
Started: September 2014
Finished: January 2015
Photo model: Minna Liebhart
Sketches & Drawings: heri&salli
Photographer: Hans Schubert
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more