// arthitectural / Architecture / Hierve | La Antena

Hierve | La Antena

Architecture Hierve | La Antena

Hierve | La AntenaThe project is a residential development consisting of 100 departments of social housing. The development includes 10 apartment towers, 5 levels each, where each tower has 10 apartments of 72 m2. The buildings were grouped so that each and every one of the departments were opened to the south and will close as possible to the north, generating not only adequate guidance, but also an ingredient for optimal privacy.

Hierve | La Antena

© Alejandro Villarreal

Hierve | La Antena

© Alejandro Villarreal

The building structure is determined through a system of perimeter load-bearing walls to release the inner space. This allows the interior walls are made of a material such as drywall, eventually allowing the internal distribution can be modified in line with the changing needs of each family. We sought to have 3 different apartment layouts, which vary according to the layout of internal flown patio. All apartments have 3 bedrooms, kitchen, bath room and “tripartite” which is broken into 3 subspaces (wc, shower and toilet), to be used by three people at once so personal and private.

Hierve | La Antena

© Alejandro Villarreal

Hierve | La Antena

© Alejandro Villarreal

In order to eliminate the character of “repetition” that normally accompanies such projects, was intended to mark a spirit of “customization” for each department, creating a 4 “skins” structural, where each is equivalent to a type of precast concrete block different, designed specifically for the project and provide a final finish from the time of placement, eliminating all types of maintenance. Thus each of the “skins” is positioned at random in each department, creating a residential end rich in diversity and material expression.

Hierve | La Antena

© Alejandro Villarreal

Location: Iztapalapa district, Mexico City, Mexico
Architect: Hierve
Project name: La Antena
Client: Lomas de Moctezuma AC
Principal designer: Alejandro Villarreal
Built-up area: 7,620.00 m2
Cost of construction:
Design phase: 1999-2000
Year of completion: 2000
Text credit: Alejandro Villarreal
Photography: Alejandro Villarreal
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more