// arthitectural / Interiors / HoG Architektur ZT GmbH | Franciscan Monastery

HoG Architektur ZT GmbH | Franciscan Monastery

Interiors alge_web_franziskaner_(7)

alge_web_franziskaner_(24)

alge_web_franziskaner_(23)

alge_web_franziskaner_(22)

alge_web_franziskaner_(21)

A new phase of development is to start at the listed Franciscan monastery. The objective is total refurbishment which will bring an architectural and organizational transformation of the area on the basis of forwardlooking, sustainable and ecological fundamentals. Since the construction of the monastery and the church started in the Middle Ages in Graz the building complex has been enlarged, built up and adapted over the centuries.
The urban setting, the role of the order in the city, the requirements regarding preservation and respect for the preservation of the historic centre led to a specific solution from a technical and creative point of view.
The building underwent a complete thermal rehabilitation, solar collectors were installed and the top floor of the south wing was converted into a lettable space. The solar collectors on the south facing roof and on the facade of the south wing were constructed in such a way that the historical features of the roof and the historical sundial on the facade have been preserved. By installing a low-energy heating system which is integrated in the walls and floors, the corner stone for a “nil emission” monastery has been laid. Dormer windows were built in the roof to provide natural light for the top floor and together with the solar collectors they have been integrated to provide a uniform appearance. The careful addition of high quality architectural elements means that the Franciscan monastery can continue to be an “urban venue for open encounters” in the 21st century, too.

Publikation_HoG_Dachboden-Büro_GR+Dachlandschaft-oM

02_Franziskaner II_Schnitt

Location: Graz, Austria
Architects: HoG Architektur ZT GmbH
Project: Conversion and extension of the Franciscan monastery
Year: 2012
Photography: Alexander Gebetsroither
 
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more